Neizvjesna situacija
9

Aluminij osigurao struju za narednih 15 dana, sutra sastanak s ministrom Džindićem

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Uprava Aluminija d.d. Mostar osigurala je snabdijevanje električnom energijom narednih 15 dana premošćavajući stanje nakon odluke Elektroprivrede HZHB da zbog neplaćanja obustavi isporuku.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdili su iz mostarske kompanije te kazali kako je sutra u Sarajevu, tačno u podne, sastanak predstavnika uprave kompanije s ministrom Nerminom Džindićem. Nakon sastanka bit će organizirana i konferencija za medije.

Problemi u mostarskoj kompaniji ponovo su postali ugrožavajući za njeno svakodnevno funkcionisanje ove sedmice kad je Elektroprivreda HZHB zbog novih nagomilanih dugovanja jednostrano raskinula ugovor s Aluminijem. Ukupni dug prema Elektroprivredi premašio je vrtoglavih 280 miliona KM, a bivši gigant nije mogao ispunjavati odgodu plaćanja po modelu 60 plus 60 dana.

Kako je 16. juni bio posljednji dan snabdijevanja od Elektroprivrede HZHB, uprava je kako saznajemo dogovorila električnu energiju za naredne dvije sedmice od kompanije Li trading.

Sutrašnji sastanak s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem mogao bi donijeti zaokret u rješavanju nagomilanih problema Aluminija. Navode se strateški parteri i kupci mostarske kompanije iz Saudijske Arabije i Turske, a kako naš portal saznaje u igri je i britansko-švicarski div Glencore.