Privreda
0

Alumina iz Zvornika će dogodine prodavati više nego što može proizvesti

SRNA
Miodrag Spasojević (Foto: SRNA)
Miodrag Spasojević (Foto: SRNA)
Kompanija Alumina iz Zvornika u 2014. godini bit će fabrika koja će moći prodati više proizvoda nego što može proizvesti, uz ostvarenje određene profitabilnosti, ocijenio je u intervjuu Srni član Upravnog odbora i savjetnik direktora za tehničko-komercijalne poslove u ovoj kompaniji Miodrag Spasojević.

"Sljedeća godina je presudna za sudbinu fabrike, definisanje i razvoj novih proizvoda, koji će dalje nepovratno trasirati siguran put u budućnost za dobrobit i zaposlenih i RS. Alumina će i dalje biti sfera interesovanja mnogih partnera i investitora, kao i meta mnogih nekompetentnih namjerenika", istakao je Spasojević.

On je rekao da je, zahvaljujući novoj upravi, kompanija Alumina iz beznadežne situacije, otvaranjem stečajnog postupka u Fabrici glinice Birač početkom aprila ove godine, ne samo stabilizovala proizvodnju, nego i značajno povećala svoje kapacitete, vratila se na tržište i "osvojila" nove kupce.

Prema njegovim riječima, Alumina je preživjela zahvaljujući upornosti domaćih kadrova i njihovoj velikoj želji da se odvija proizvodni proces, ponekad i po cijenu pravljenja gubitaka. Potpuni sunovrat Fabrike, koja je bila na ivici ambisa u aprilu, spriječen je mjerama Vlade Republike Srpske, koja je prepoznala značaj ove kompanije.

"Trenutno Alumina ima veoma perspektivnu poziciju, jer je jedina fabrika te vrste u Evropi koja nije direktno vezana za proizvođače aluminijuma. U mogućnosti je sama kreirati svoje proizvodne programe", dodao je Spasojević, jedan od najboljih svjetskih poznavalaca tehnologije proizvodnje glinice, sa više od tri decenije radnog iskustva, pri čemu oko 20 godina u poznatim zapadnoevropskim i kompanijama iz SAD.

On je napomenuo da je na prostorima nekadašnje Jugoslavije, svojevremeno, radilo pet fabrika za proizvodnju glinice, a danas je opstala jedino proizvodnja "bijelog praha" u fabrici u Zvorniku.

Govoreći o današnjoj tržišnoj poziciji kompanije Alumina, Spasojević kaže da je ona bolja nego što se moglo očekivati poslije objave stečaja u Birču.

"Obustavom prerade boksita u Mađarskoj, na nas su adresirani svi isporučioci boksita u regionu, kao i isporučioci drugih strateških sirovina. Uporedo smo postali ciljni partner za mnoge evropske i svjetske kompanije koje ili traže naše proizvode ili određeno partnerstvo u razvoju novih proizvoda iz programa koji smo definisali na bazi alumosilikatne hemije, kao i nemetalurške proizvode na bazi hidrata i glinice", istakao je Spasojević.

Što se tiče planova i razvojnog programa kompanije Alumina, Spasojević je rekao je da je cilj formiranje jakog razvojnog i marketing tima, sposobih da definišu i naprave nove proizvode koji bi uključivali više znanja i obezbjeđivali veću profitabilnost, jer je to, kako kaže, jedini način za uspješnu budućnost kompanije.

Spasojević je naveo da je ove godine, posebno u zadnjem tromjesečju, došlo do naglog pada cijene aluminijuma na berzi metala, što je primoralo vodeće svjetske i evropske proizvođače da značajno smanje svoje kapacitete, pa čak i da zatvaraju fabrike.

"Da bi se ublažili ovi nepovoljni trendovi koji vladaju na tržištu metala, mi smo dolaskom u fabriku, u aprilu ove godine, napravili analizu svih preuzetih ugovora i shvatili da, ako nastavimo ispunjavanje postojećih ugovora pod tržišnim uslovima kakvi su bili, ne mijenjajući proizvodni program, fabrika nema budućnost da radi profitabilno. Nastavila bi raditi s gubicima, što zbog stečajnog postupka u Birču ne bi bilo moguće, tako da bi fabrika neminovno bila zaustavljena", pojašnjava Spasojević.

On je dodao da je u to vrijeme bila jedinstvena odluka da se kompanija mora orijentisati na prodaju nešto kvalitetnijih proizvoda, koji su energetski manje zahtjevni, jer je snabdijevanje fabrike energentima, prije svega, gasom, nešto na šta se nije moglo računati, uzimajući u obzir njegovu cijenu.

U tom smislu, kaže Spasojević, napravljene su dodatne aktivnosti i kontakti sa mogućim partnerima iz Evrope, te je rukovodstvo kompanije našlo dovoljno pouzdane partere iz Mađarske i nekih drugih zemalja, pa je počelo sa isporukama nemetalurških hidrata i glinica nešto modifikovanog kvaliteta.

"Ovo nam je omogućilo određenu profitabilnost, koja je umanjena obavezama ispunjavanja preuzetih ugovora koji su naslijeđeni, a neprofitabilni i iz kojih se teško može izaći", rekao je Spasojević.

Navodeći da je Alumina stopostotni izvoznik, Spasojević je naveo da je novo rukovodstvo preuzelo na sebe veoma značajne internacionalne ugovore, bez čega ne bi bilo perspektive.

Naravno, kaže on, da postoje određeni problemi koji remete ili mogu remetiti ispunjenje ugovora, odnosno gubljenje kredibiliteta firme kao poslovnog partnera.

"Tu prije svega mislim na događaje koji su nas nedavno zadesili, kao što je blokiranje računa Alumine, blokiranje transporta željeznicom, nepotrebna politička sučeljavanja na temu fabrike, teška situacija sa velikim naslijeđenim dugovanjima i s tim u vezi obezbeđenja neophodnih obrtnih sredstava, što je dio svakodnevne borbe i teških odluka“, rekao je Spasojević.

On je ocijenio da je rukovodstvo Alumine pravilnim poslovnim odlukama napravilo koncept koji je siguran garant budućnosti rada i profitabilnosti ove fabrike.

"Imamo skoro svakodnevne kontakte sa kupcima i potencijalnim poslovnim partnerima, te je, naravno, neophodno kontinuirano praćenje i prilagođavanje potrebama kupaca i dizajnu novih proizvoda i kvaliteta da bi se sačuvao postojeći trend. Ako nastavimo trend i kontinuirano prilagođavanje tržištu, budućnost rada fabrike je zagarantovana, a vjerovatno i značajnije povećanje kapaciteta, što podrazumijeva i povećanje broja zaposlenih", zaključio je Spasojević.