Najveći lanac u Kini
2

Alibaba ulaže u offline trgovinu: Investiraju 2,87 milijardi dolara u kineski trgovački lanac

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Alibaba Group Holding, kineski internetski gigant, saopćio je da će investirati 2,87 milijardi dolara u najveći kineski trgovački lanac Sun Art Retail Group i tako preuzeti veliki udio u kompaniji, piše Fortune.

Prema zajedničkoj izjavi Auchan Retali S.A., Ruentex Groupa i Alibabe, Alibaba će preuzeti Ruentexov udio, dok će Auchan povećati svoj ukupnio udio u Sun Art Retail Grupi. To predstavlja dio plana kompanije Alibaba da se proširi i na offline prodaju.

Alibabin direktor Daniel Zhang kaže kako su fizičke trgovine nezaobilazan dio trgovačkog iskustva te da bi ih trebalo unaprijediti. U Kini se trenutno 85 posto trgovine obavlja offline, a Alibaba u posljednje vrijeme sve ozbiljnije istražuje to tržište.

Ovim sporazumom kompanije također žele preuzeti dio od prodaje prehrambenih namirnica u Kini, koji se procjenuje na 500 milijardi dolara.

Francuski Auchan S.A. ovim ugovorom u Sun Artu zadržava 36,18 posto, dok Alibaba preuzima Ruentexov udio od 36,16 posto koji će dodati svom već postojećem udjelu od 4,67 posto.