Kanton Sarajevo
59

Intervju / Alen Ramić, direktor KJKP Park: Tražili smo angažman 100 sezonskih radnika, sve zavisi od novca

Piše: I. Č.
Alen Ramić
Alen Ramić
Alen Ramić imenovan je prošlog mjeseca za direktora KJKP Park, nakon što je prethodnih deset mjeseci obavljao dužnost vršioca dužnosti direktora. U intervjuu za Klix.ba govori o stanju u preduzeću, potrebama za sezonskim radnicima, radovima na javnim površinama.

Gospodine Ramiću, već ste dovoljno dugo na poziciji direktora KJKP Park da se slegnu utisci o stanju u preduzeću... Kakvi su vaši dosadašnji utisci? Uz ostalo, stavljam akcent na nagomilane obaveza prema radnicima i dobavljačima…

U preduzeću Park sam najprije deset mjeseci obavljao funkciju vršioca dužnosti direktora i taj period poslužio mi je da steknem cjelokupnu sliku o samom preduzeću, njegovim poslovnim partnerima, djelatnostima i problemima u okviru njiih, da upoznam svoje saradnike, ljude koji čine ovo preduzeće. Upoznavši sve to zaista sam dobio još veću želju da ovo dobro i kvalitetno preduzeće, ovdje posebno mislim na svoje kolege i saradnju s njima, pokušam učiniti konkurentnim na tržištu, odnosno da platimo sva dugovanja i potraživanja koja sam zatekao, kako bi Park mogao aktivno učestvovati na tenderima i dobiti što više poslova za koje ima i znanje i stručnu radnu snagu. I zaista mislim da smo već dosta dobri na putu ka ostvarivanju tog cilja. Time ćemo svakako poboljšati i našu osnovnu djelatnost, a to je kvalitetnija i brža usluga prema građanima Sarajeva kao korisnicima naših usluga, jer više posla znači i više sredstava pa time i obnovu određenog dijela mehanizacije, alata i slično. Svakako, uporedo s tim jednak prioritet je razviti, unaprijediti i poboljšati komercijalni dio preduzeća, odnosno naše usluge na komercijalnoj osnovi učiniti dostupnim svakom ljubitelju zelenila, hortikulture, uređenih vrtova, okućnica i slično. Shodno navedenom i svjestan činjenice da su se naši radnici odrekli dijela svojih primanja koja im po zakonu pripadaju i narađenih dana uvjeren sam da će uprava i kompletan kolektiv iznaći načina da ovo preduzeće počne poslovati kako i zaslužuje.

Može li se s postojećim resursima KJKP Park odgovoriti na sve izazove, pogotovo sada u ljetnom periodu kada ima mnogo više obaveza?!

Preduzeće Park je preduzeće koje zaista zaslužuje pažnju ako se u obzir uzme kompletno stanje u kolektivu, jer mislim da vrlo često naši radnici, svi do jednog, ulažu nadljudske napore u izvršavanju svojih zadataka. Park zaslužuje posebnu pažnju i u smislu da je potrebno obnoviti gotovo 80-postotno amortizovanu opremu i mehanizaciju. Naši radnici sve svoje poslove obavljaju na otvorenom, ljeti po suncu i vrućini, zimi po snijegu, hladnoći, kiši, sve elementarne nepogode najprije se odraze na zelenilo pa su stoga naši radnici dosta izrabljeni. Ni starosna struktura nije na zavidnom nivou, stoga Park itekako zaslužuje zanavljanje opreme, mašina i naravno zapošljavanje mladih ljudi. Sve to ipak diktiraju i određuju isključivo finansijska sredstva.

Uvriježeni su stavovi iz KJKP Park, bar je tako bilo proteklih godina, da nema dovoljno novca i dovoljno radnika. Da li je to i sad tako?

Odnos prema zelenilu i cijena ljepote koju čini hortikultura u našem ukupnom ambijentu življenja uvijek je skupa, a istu svakako diktiraju i naše mogućnosti da nam radna snaga i novčana sredstva budu pravilno usmjerena, jer samo tako se može pomoći ovom preduzeću da uspješno posluje. Zaista, posebno tokom sezone nama je itekako potreban angažman i dodatna radna snaga, jer zaista je mnogo posla na terenu, a s druge strane ovo prvo uslovljeno je isključivo novčanim sredstvima.

Koliki je godišnji budžet KJKP Park, a koliki bi budžet bio optimalan za rad?

Preduzeće Park iz budžeta za održavanje javnih zelenih površina u KS u toku jedne godine i to kroz dvanaest jednakih dijelova (svaki mjesec u godini) dobije manje od šest miliona KM. Za obim poslova, broj tih usluga, količinu njihovih ponavljanja u toku jedne sezone ili u toku kalendarske godine, usluge i niz drugih aktivnosti taj iznos nije dostatan i on bi prema našem godišnjem programu trebalo da bude viši za skoro 50 posto. Međutim, svi smo mi svjesni i okolnosti u kojima se nalazi naša država, ali i Kanton kao naš osnivač i vlasnik, te u skladu s tim i mi funkcionišemo. Zaista ulažemo nadljudske napore da ponudimo svoje usluge građanima i realizujemo i više nego što nam mogućnosti to dozvoljavaju, a s druge strane s Kantonom Sarajevo, kao našim vlasnikom i osnivačem, da imamo partnerski odnos, jer samo zajedničkom potporom zaista možemo dosta toga uraditi.

Šta je sa sezonskim radnicima za ovu godinu?

Ove godine našom aplikacijom koju smo jučer predali JU Zavod za zapošljavanje KS tražili smo angažman 100 radnika i nama je taj broj ljudi zaista potreban, od početka do kraja sezone.

Građani nam se u posljednje vrijeme često žale na zarasle javne površine, naročito u koritima rijeka. Šta im vi s tim u vezi imate poručiti, kao direktor KJKP Park?

Iako imamo određenih poteškoća u smislu da što se tiče košnje trave unutar blokovskog zelenila površine koje su u našoj nadležnosti nisu tretirane u mjeri u kojoj bismo mi željeli. Ipak, želim reći i istaći da se pozivi građana i žalbe na neuređene površine u najvećoj mjeri odnose na one koje nisu u našoj redovnoj nadležnosti. Nisu sve zelene i javne površine u KS u nadležnosti preduzeća Park, jer postoje površine koje imaju svoje vlasnike ili korisnike koji ih ne održavaju na način kako bi to trebalo. Razumijemo i da se građani, s obzirom na to da ne znaju taj podatak, obraćaju upravo nama i traže pomoć. Mi svaki put nastojimo izaći ususret i dati adekvatan odgovor na svako pitanje koje dobijemo. Što se tiče obala ili škarpi uz rijeku Miljacku, to također u određenim dijelovima nije obuhvaćeno našim redovnim održavanjem, ali smo u potpunosti pokosili i u toku su akcije čišćenja, prikupljanja i odvoza pokošene trave. Time svakako želimo dati svoj doprinos.

Kako biste definirali vaše kratkoročne, a kako dugoročne planove djelovanja?

Mi smo svoj kratkoročni plan već ostvarili, a bio je da zaustavimo trend negativnog poslovanja. To dokazuje i naš Izvještaj o poslovanju. Još jedan naš cilj je ostvariti napredak u poslovanju, a on je već postignut i svakako nastojat ćemo da to svakim danom bude sve bolje. Jedan od najvažnijih dugoročnijih planova, a prema našoj realnoj procjeni to je period od dvije godine, je isplatiti sva zatečena dugovanja prema dobavljačima i učiniti da preduzeće Park bude konkurentno na tržištu, odnosno da može ravnopravno učestvovati na tenderima.

U optužnici protiv Amira Zukića, Asima Sarajlića, Mirsada Kukića i ostalih, koju je potvrdio Općinski sud u Sarajevu, uz ostalo se navode i inicijali vašeg prethodnika Safeta Baltića zbog određenih zapošljavanja u KJKP Park. Imate li vi primjedbi na rad vaših prethodnika?

Naš osnovni i jedini cilj je unapređenje naših aktivnosti i pogled u budućnost, a prošlošću preduzeća Park bave se i neka to čine pravosudni organi.