Odluka u Americi
82

Ako Todorić pobijedi na sudu, Hrvatska bi mu trebala isplatiti više od 7 milijardi eura

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu prihvatio je tužbu Ivice Todorića protiv Republike Hrvatske.

Kako saznaje Index.hr, ako Hrvatska izgubi taj spor, mogla bi Todoriću isplatiti 7 do 8 milijardi eura. U tom slučaju novac bi se isplatio iz budžeta jer Todorić u svojoj tužbi tereti državu da mu je svojim odlukama otela Agrokor.

Na ovom istom sudu Hrvatska je nedavno izgubila spor protiv mađarskog MOL-a. Odluka američkog suda bit će obavezujuća i na nju izgubljena strana nema pravo žalbe.

Hrvatska vlada osporavala je nadležnost suda u SAD-u, no njeni argumenti na koncu su odbijeni. Advokati Ivice Todorića u Hrvatskoj još nisu zaprimili odluku, no sasvim je izgledno da se taj sud proglasio nadležnim te prihvatio tužbu Todorića protiv Republike Hrvatske oko preuzimanja Agrokora.

"Ivica Todorić smatra kako je ovo svakako korak u dobrom smjeru te dokaz da je argumentacija hrvatske vlade kako ovaj sud nije nadležan za pitanje njegove tužbe bila sasvim pogrešna. Da, riječ je o uspjehu za mog klijenta", ističe u razgovoru za Index.hr Fran Olujić.

Podsjetimo, Todorić je u martu 2020. podigao tužbu u Washingtonu te od Hrvatske zatražio odštetu. Todorić tužbu nije podnio kao fizička osoba, već su to učinile njegove nizozemske kompanije Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V., preko kojih je držao Agrokor.

Tužba počiva na tezi da su ove dvije strane kompanije bile prisiljene prenijeti kontrolu nad Agrokorom na državu te im je time nezakonito oduzeto ulaganje. Na to ih je prisilila hrvatska država svojim odlukama u vrijeme kada je vlada HDZ-ovog šefa Andreja Plenkovića rješavala krizu u Agrokoru.

"Sud mora utvrditi je li nastala šteta i u kojim iznosima. U slučaju da odluka bude pozitivna za Todorića, taj iznos odštete trebao bi biti u milijardama eura", kaže advokat Olujić.