Privreda
0

Aerodrom Sarajevo obilježava 17 godina od poslijeratnog otvaranja

FENA
Međunarodni aerodrom Sarajevo (Foto: Arhiv)
Međunarodni aerodrom Sarajevo (Foto: Arhiv)
Međunarodni aerodrom Sarajevo danas obilježava 17 godina od poslijeratnog otvaranja.

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo podsjećaju da su tokom rata u potpunosti uništeni aerodromski kapaciteti.

Uništenje je počelo zauzimanjem aerodroma od bivše JNA, u noći između 4. i 5. aprila 1992. Aerodrom je opljačkan, opustošen i potpuno uništen, nakon čega je uslijedilo potpuno obustavljanje saobraćaja za civilne letove.

Rekonstrukcija i obnova Međunarodnog aerodroma Sarajevo sigurno je bio jedan od najvećih poduhvata u BiH do danas.

Uprkos mnogobrojnim poteškoćama i preprekama, zahvaljujući entuzijazmu i nesebičnom doprinosu svih uposlenika, Aerodrom je obnovljen i od tada iz godine u godinu niže poslovne uspjehe.

"Od 1996. pa sve do danas, kroz ovaj aerodrom prošlo je više od sedam miliona putnika i ostvareno je više od 82.000 aviooperacija. Naš cilj u 2013. je da broj letova povećamo za 20 posto u odnosu na 2011. kada je taj iznos bio rekordnih 600.000 putnika te da i dalje vodimo računa o kvalitetu usluge kao i o zadovoljstvu putnika i zaposlenika", izjavio je generalni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Ivan Veličan.

Izvršni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Elvedin Begić prisjetio se samih početaka rada Aerodroma.

"Povučemo li paralelu i vratimo se 17 godina unazad kada smo opustošeni i do temelja porušeni Aerodrom, doslovno počeli graditi iz pepela, kako infrastrukturno, tako i s opremom i kadrovskim potencijalom, kamen po kamen, ciglu po ciglu, educirali smo zaposlenika po zaposlenika, onda zaista s ponosom mogu reći da smo uradili gotovo, pa nemoguć posao. Međutim, uspjeh nije došao preko noći. Rezultat je to velikog truda, rada i ulaganja Uprave, ali i svih zaposlenika, koji su svojim zalaganjem doprinijeli da je Međunarodni aerodrom Sarajevo danas prepoznatljiv po kvaliteti svojih usluga, opremljen najsavremenjiom opremom, stručnim kadrom i kao takav ponosno može parirati svim drugim aerodromima u regiji, ali i šire", kazao je.

Uspješno poslovanje pokazuju i brojke za prvih šest mjeseci ove godine. Naime, broj putnika u ovom periodu iznosio je 303.829 što je za 15 posto više u odnosu na isti period prošle godine, a broj aviooperacija je dostigao brojku od 2.603, što je za dva posto više u odnosu na isti period prošle godine, saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.