Privreda
58

Aerodrom Mostar: Očekuje se i do 100.000 putnika, moguće linije za Zagreb i Beč

Piše: I. P.
Međunarodni aerodrom Mostar mogao bi uskoro dobiti liniju za Zagreb, a za ovu godinu menadžment ima još nekoliko velikih planova.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Kako je za Klix.ba potvrdio direktor Marin Raspudić, ova godina trebala bi biti jedna od plodonosnijih za hercegovački aerodrom.

"Meni je drago da nova aviokompanija Air Croatia ima želju letjeti za Mostar i mi smo joj na dispoziciji, a bit će nam zadovoljstvo ukoliko se Mostar na kraju poveže sa Zagrebom", rekao je Raspudić.

On je dodao da je aerodrom uspostavio vezu sa Geteborgom, na kojoj će se letovi odvijati dva puta sedmično.

"Naravno, pokušat ćemo proširiti destinacije i na ostale centre Evrope, pri čemu prvenstveno mislim na Beč. Popunjavat ćemo i prostor Italije i Irske. Vratili smo Croatiu Airlines u Mostar, koja je preuzela putnike iz Libana, i nastavljamo naš uobičajeni fokus na hodočasnike. Mi smo vratili mostarskom aerodromu predratni kapacitet od 85.000 putnika, a nadamo se da će se ovoga ljeta taj broj kretati i do 100.000 putnika", kazao je Raspudić.

Međugorje je najbitnije odredište putnika koji dolaze na mostarski aerodrom i direktor Raspudić je i više nego svjestan kapaciteta koji ta činjenica nosi.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

"Međugorje moramo gledati kao brend Bosne i Hercegovine i moramo vratiti putnike koji su odlučili koristiti aerodrome u Splitu i Dubrovniku. Da bi smo to uradili moramo se infrastrukturno pojačati, moramo naći strateškog partnera jer mostarski aerodrom može biti baza iz koje se može razviti kvalitetan proizvod za cijelu Hercegovinu", zaključio je Raspudić.

Trenutno, Međunarodni aerodrom Mostar ima redovne čarter letove za Bari, Rim i Napulj, uz čartere iz Venecije i Milana.