5. sajam OPEN-s: Poslastice sa motivima Zmajeva velika atrakcija u Zenici

Piše: E. M./Klix.ba
12.11.2015. u 12:25
11
2
5. sajam OPEN-s: Poslastice sa motivima Zmajeva velika atrakcija u Zenici
11
1/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
2/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
3/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
4/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
5/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
6/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
7/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
8/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
9/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
10/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
11/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
12/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
13/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
14/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
15/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
16/16 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas je otvoren 5. sajam organske i poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva "OPEN-s" koji je ove godine okupio oko 250 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine.
Prema riječima direktora Sajma, Refika Alihodžića, OPEN-s je i ove godine opravdao epitet najvećeg i najposjećenijeg sajma u Bosni i Hercegovini.

"Narod ima viziju prave istine ovog sajma. Ovdje nisu pijačari, već istinski poljoprivrednici, jedan dio je certificiran kao organski, a jedni su u procesu certifikacije. Mi smo bili rigorozni prilikom prijava i svi su morali donijeti neko rješenje. Prve godine kada samo organizovali ovaj sajam, imali smo tek oko 70 izlagača, pet gdoina poslije, ta brojka se popela na 250 i to dovoljno govori o kvaliteti ovog sajma", kazao je Alihodžić.

Ovogodišnja glavna tema sajma je jagodićasto voće te će tim povodom u sali Skupštine Zeničko-dobojskog kantona drugog dana sajma biti održan okrugli stol na temu "Jagodićasto voće - od ideje do realizacije".

"Jagodićasto voće se ispostavilo kao isplativo na terenu, a za okrugli stol smo pripremili respektabilne predavače iz ovog polja, a interesovanje građana za učešće na ovom okruglom stolu je za sada dosta dobro", kazao je partner projekta ispred Asocijacije Mostovi prijateljstva BiH, Jasmin Imamović.

Kao i svake godine, i ove godine, svi posjetioci će dobiti skromne poklone, a KLAS je za sve posjetioce pripremio oko 2.000 kg svojih proizvoda.

Sajam svake godine okupi veliki broj izlagača koji posjetiocia ponude svoju raznovrsnu ponudu od mliječnih i mesnih proizvoda do ručnih i unikatnih radova. Sahiba Nanić iz mjesta Gornji Rahić kod Brčkog, na ovogodišnjem sajmu je izložila lizalice sa motivima nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Za izradu ovih poslastica treba mi oko sat vremena, nije to ništa zahtjevno, ali je ukusno i lijepo izgleda. Lizala sa motivima Bosne i Hercegovine počela sam praviti iz ljubavi prema domovini i jer podržavam sve bosansko, od potrošačkih proizvoda pa do reprezentacije. Prvi je dan sajma i nadam se da će prodaja ići dobro, barem približno kao u Bihaću, izgleda da su tamo najveće patriote", kazala je Nanić.

Generalni pokrovitelj sajma je Grad Zenica i Zeničko-dobojski kanton, a sajam će biti otvoren od 12. do 15. novembra na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: