biznis
0

Prijedorski namještaj na američkom tržištu

SRNA
Fabrika "Skontoprom"
Fabrika "Skontoprom"
Preduzeće za proizvodnju namještaja i presvlaka za namještaj "Skontoprom" iz Prijedora poslat će do kraja mjeseca prvi kontingent robe u SAD, a u Americi će uskoro otvoriti i svoj prvi izložbeni salon, najavila je danas direktor ovog preduzeća Elizabeta Josipović.

"U prvom kontingentu za američko tržište naći će se sjedeće garniture i tapacirani i kreveti od masivnog drveta. Imamo i garnituru za omladinu za koju Amerikanci imaju veliki interes", rekla je Josipovićeva na konferenciji za novinare u Prijedoru.

"Skontoprom" je sa još devet drvoprerađivačkih preduzeća iz BiH, uz podršku Spoljnotrgovinske komore BiH, učestvovao na najvećem sajmu namještaja u svijetu u američkom gradu High Pointu od 16. do 22. oktobra.

"Htjeli smo vidjeti koje naše firme i proizvodi mogu učestvovati na tom tržištu kao što su to nekad činili 'Šipad' i 'Krivaja'. 'Skontoprom' je jedino preduzeće koje radi garniture u dijelovima koje svako kod kuće sam uz uputstva može montirati što je kod potencijalnih američkih kupaca izazvalo veliko interesovanje", ocijenila je Josipovićeva.

Ona je dodala da je američko tržište prezasićeno proizvodima iz Kine i da je željno nečeg novog u proizvodnji namještaja.

"Za realizaciju 'ugovora decenije' potrebna je pomoć i Vlade i države, potrebno je da se nabavna cijena sirovine bukve spusti na razumnu, a ne da za 20 do 30 posto bude veća nego u okruženju", poručila je Josipovićeva. 

"Skontoprom" trenutno zapošljava 500 radnika, a u narednih šest mjeseci broj zaposlenih mogao bi se povećati na 1.800 ako počne raditi za američko tržište.