|

Prijava protiv telekom operatera iz BiH zbog pokrivanja dijela Hrvatske

Prijava protiv telekom operatera iz BiH zbog pokrivanja dijela Hrvatske
0
S
Sarajevo-x.com
12.1.2011. u 12:13
47
komentara
0

dijeljenja
Prijava protiv telekom operatera iz BiH zbog pokrivanja dijela Hrvatske Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja u Republici Hrvatskoj
Udruženje Telekom, koje se bavi promicanjem prava korisnika elektroniskih komunikacijskih usluga u Hrvatskoj, podnijelo je prijavu protiv mobilnih telekomunikacijskih operatora BiH zbog, kako se navodi u saopćenju za javnost, rada na štetu građana Republike Hrvatske.
Prijava je, navode, podnesena u srijedu i to Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukrure RH, Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH i Ministarstvu komunikacija i prometa BiH.

"Veliki broj korisnika mobilnih komunikacijskih mreža na području Grada Dubrovnika i Općine Župa dubrovačka već godinama imaju značajne probleme s razinom signala mreža mobilnih operatora iz Bosne i Hercegovine, usljed čega im se mobilni telefoni neočekivano spajaju na mreže operatora iz BiH, što ljudima pričinjava značajne i neopravdane roaming telekomunikacijske troškove. Pojednostavljeno, iako se neko nalazi u svojem stanu, naprimjer u dubrovačkom naselju Mokošica, ukoliko se njegov mobitel spoji na mrežu operatora iz BiH, cijene svojih poziva platit će kao da se nalazi u inostranstvu, a da to i ne zna. Takve situacije nisu rijetke a, nažalost, ima ih i u drugim pograničnim područjima", navode iz Udruženja Telekom.

Kako se radiovalovi ne mogu zaustaviti na državnoj granici, Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju potpisan niz bilateralnih sporazuma kojima regulišu postupanje operatora u pograničnim područjima u cilju smanjenja mogućnosti međusobnog ometanja.

Iz udruženja ističu da je telekomunikacijski stub na kojem se nalaze bazne stanice mobilnih operatora BH Telekom, HT Mostar i Telekom Srpske postavljen neposredno uz državnu granicu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali da su dva od tri spomenuta bh. mobilna operatora dio antena postavili tako da pokrivaju samo područja Republike Hrvatske, i to pojedinih naselja Grada Dubrovnika (naselja Šumet, Knežica, Komolac, Mokošica, Nova Mokošica i Rožat) i dijela Općine Župa dubrovačka (naselja Brgat Gornji, Brgat Donji, Grbavac, Martinovići, Makoše, Buići, Petrača, Čelopeci i Čibaća).

"Smjer u kojem su okrenute antene kojima se pokriva isključivo područje Republike Hrvatske u potpunosti otklanja bilo kakvu dvojbu da se radilo upravo o namjeri pokrivanja isključivo područja Republike Hrvatske od strane mobilnih operatora BiH. Budući da ovakvo ponašanje mobilnih telekomunikacijskih operatora Bosne i Hercegovine držimo štetnim za građane, ali i ekonomiju Republike Hrvatske, od nadležnih tijela obiju država zahtjevamo brzu i odlučnu reakciju", ističu podnosioci prijave.
Prijavi grešku


Komentari (47)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...