biznis
0

Prihod Etihad Airwaysa sve veći

FENA
Prihod "Etihad Airwaysa", koji se nalazi u vlasništvu vlade Abu Dhabija porastao je 28,5 odsto u prvom tromjesečju ove godine, u poređenju sa istim periodom 2011.

"Etihad" je lani prevezao 8,3 miliona putnika, podsjećaju agencije.

Kompanija nije objavila iznos profita, premda je u februaru saopćila da je prvi put od kada je lansirana 2003. godine nadmašila utvrđene ciljeve rasta i da je zabilježila čist profit od 14 miliona dolara u 2011.

"Etihad" je objavio da je ukupan prihod kompanije u prva tri mjeseca 2012. dostigao 989 miliona dolara, u odnosu na 770 miliona dolara u istom periodu prošle godine.

Kompanija posjeduje skoro 30 odsto akcija kompanije "Air Berlin", šestog najvećeg evropskog prijevoznika i 40 odsto akcija avikompanije "Air Seychelles".

Broj putnika u prvom tromjesečju porastao je 27,4 odsto, na oko 2,36 miliona.

Ispunili smo sve naše ciljeve rasta zarade i procene budžeta u prvom tromjesečju, uprskos privrednom okruženju prepunom različitim iskušenjima, izjavio je predsjednik i izvršni direktor "Etihada" James Hogan, prenosi B92.

On je naglasio da je postignuta rekordna popunjenost kapaciteta u avionima, pre svega u višoj premijum klasi.

Kompanija ima mladu flotu od 67 aviona i leti ka 84 odredišta za prijevoz putnika i tereta na Bliskom istoku, Evropi, Aziji, Australiji i Sjevernoj Americi.

"Etihad" je poručio još 100 letjelica, uključujući 10 modela "airbus A380", najvećih putničkih aviona na svijetu.