biznis
0

Boeing isporučio više aviona od Airbusa

SRNA
Boeing je prestigao kompaniju Airbus po broju isporučenih aviona u prvom kvartalu, nakon čega bi mogao da zauzme prvu poziciju po godišnjoj proizvodnji prvi put od 2002. godine, pokazuju podaci koje je objavila američka kompanija.

Evropska firma Airbus saopštila je da je broj njenih isporuka povećan za deset procenata i u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine na 131 avion.

Američka firma objavila je da je u istom periodu isporučila 137 komercijalnih aviona, što je povećanje za 32 odsto u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

Oba proizvoiđača povećavaju proizvodnju aviona srednje velične - Boeing 737"i Airbus A320 - koji se najbolje prodaju. Najviše porudžbina stiže iz Azije.

Boeing je presigao Airbus djelimično zahvaljujući premijeri svog novog modela 787 dreamliner krajem prošle godine, koji predstavlja uvećanu verziju modela "747".

Boeing je isporučio šest produženih aviona 747-8 i pet novih dreamlinera, napravljenih od kompozitnog karbonskog materijala. Istovremeno, Airbus je isporučio četiri svoja najveća aviona A380 sve u januaru i februaru, a ove sedmice je počeo da sastavlja prvi model A350, svoj odgovor na 787.

Prvi A350 bit će napravljen u fabrici u Toulouseu i bit će podvrgnut statičkim testovima na tlu. Sklapanje prvog A350 koji će da poleti počeće na ljeto. A350 bi trebalo da uđe u upotrebu sredinom 2014. godine.