Konferencija na IBU
229

Prezentovan superračunar čiji su rezultati nagrađeni Nobelovom nagradom za fiziku 2021. godine

Na Internacionalnom Burch univerzitetu od 17. do 19. maja održana je 17. PDeS konferencija (International Conference on Programmable Devices and Embedded Systems).

Ova konferencija je međunarodni forum posvećen prezentaciji najnovijih istraživanja i iskustava u kreiranju i primjeni programskih uređaja i sistema, kao i debati o trenutnom stanju i mogućnostima ove određene grane primijenjene elektronike.

Konferencija je okupila više od 120 učesnika koji su stigli iz brojnih zemalja širom Evrope i regiona: Češke, Poljske, Njemačke, Austrije, Španije, Slovačke, Latvije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Organizator konferencije je Odsjek za elektrotehniku Internacionalnog Burch univerziteta u saradnji sa partnerskim univerzitetima iz Poljske, Slovačke i Češke.

"Konferencija je uspješno održana i Internacionalni Burch univerzitet se dokazao kao ozbiljan partner, tako da ćemo biti uključeni i u organizaciju sljedeće PDeS konferencije koju će organizovati Tehnički univerzitet iz Brna. S partnerima je također dogovoren veliki broj projekata što nam omogućava da našim studnetima ponudimo još bolje obrazovanje fokusirano na nove tehnologije. Dogovoreno je i unapređenje saradnje sa IHP institutom iz Njemačke što će nam omogućiti da nastavimo slati naše master studente i doktorante kod njih na usavrašavanje u sklopu izrade teza", rekao je organizator konferencije prof.dr. Dejan Jokić, šef Odsjeka za elektrotehniku Internacionalnog Burch univerziteta.

Prvog dana konferencije ključni govornici prezentovali su trenutno aktuelne teme na polju programskih uređaja i sistema. Vladica Sark i Nebojša Maletić sa IHP instituta govorili su o primjeni bežične radio frekvencije za lokalizaciju u zatvorenim prostorima i bežičnoj komunikaciji, dok je profesor Zdenek Slanina sa VSB – Tehničkog univerziteta u Ostravi predstavio sveobuhvatnu studiju parking kuća za pametne gradove. Antonio Gordillo-Guerrero, profesor sa Univerziteta u Extremaduri, Španija govorio je o superkompjuterima Janus i Janus II koji su i dalje neprevaziđeni u svom polju i omogućili su dobivanje rezultata simulacije koji su nagrađeni Nobelovom nagradom za fiziku 2021 godine.

Pored prezentacija i naučnih sesija održan je i sajam na kojem su prezetovane kompanije iz oblasti konferencije tj. embedded sistema. Cilj sajma bio je međusobno povezivanje kompanija, prezentacija njihovih oblasti interesovanja, ali i podjela stipendija studentima i studentskih praksi kao i povezivanje sa međunarodnim univerziteskim profesorima. Ove aktivnosti naročito su značajne za studente koji su iskoristili priliku da unaprijede svoja znanja i svoj akademski put.

U sklopu radionice sa IHP institutom koju je finansirala fondacija DFG njemačkog ministarstva za nauku, održano je 8 prezentacija te su studentima ponuđene master i doktorske teze u sklopu zajedničke saradnje.

Dosadašnja saradnja sa IHP institutom je bila veoma uspješna, što potvrđuju objavljeni radovi u oblasti proizvodnje novih čipova za potrebe rješavanja problema zaštite čipova u svemirskim aplikacijama od grešaka u izračunavanju uzrokovanih solarnim olujama. Razvijene su tehnike provjere tačnosti dobivenih rezultata i algoritmi predviđanja narednih solarnih oluja što dovodi do povećanja pouzdanosti takvih sistema.

  1. PDeS konferencija svečano je zatvorena danas, a zaključci s konferencije poslužit će za dalja istraživanja na polju embedded sistema.