Okončan proces
0

Preuzimanje kontinentalnih terminala - poslovni događaj godine u BiH

FENA
Danas je okončan proces preuzimanja 74 radnika Energopetrola i rješavanje svih otvorenih pitanja u vezi s “kontinentalnim” terminalima, koji je počeo 1. augusta ove godine, kada su Terminali Federacije BiH ušli u posjed terminala u Živinicama, Blažuju (kod Sarajeva), Mostaru i Bihaću.

“Preuzimanje ‘kontinentalnih’ terminala tečnih goriva je najvažniji poslovni događaj u Bosni i Hercegovini ove godine,“ istakao je tim povodom direktor Terminala Federacije BiH d.o.o. Sarajevo Rasim Kadić.

Transfer radnika i imovine terminala zasnovan je na sporazumu između Vlade Federacije BiH, Terminala Federacije BiH d.o.o. Sarajevo i Energopetrola d.d. Sarajevo, koji su 18. jula ove godine potpisali premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, direktor Terminala Federacije BiH d.o.o. Sarajevo Rasim Kadić, te direktor Energopetrola d.d. Sarajevo Miroslav Polak i izvršni direktor Energopetrola Damir Sokolović.

Osnova za sporazum su dosadašnje odluke Vlade Federacije BiH i Skupštine Energopetrola o ovim pitanjima, kao i Ugovor o dokapitalizaciji.

Direktor Energopetrola Miroslav Polak pozitivno je ocijenio napore koje su potpisnici sporazuma uložili u rješavanje svih problema u vezi sa terminalima.

“Ovom prilikom posebno se želim zahvaliti Vladi Federacije BiH na konstruktivnom pristupu u pregovorima, te istaći da je potpisivanjem sporazuma riješen višegodišnji problem”, rekao je Polak i naglasio da Energopetrol na ovaj način omogućava Terminalima Federacije BiH ulazak u posjed vrijedne imovine, a kasnije će biti preneseno i vlasništvo na Federaciju BiH.

Na osnovu sporazuma, Terminali Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, ušli su u posjed terminala ukupnog kapaciteta od 115 hiljada tona, na četiri lokacije, i to nakon šest godina dugog procesa.

Terminali Federacije BiH formirani su kao državna firma u sto postotnom vlasništvu Vlade Federacije BiH, da bi upravljali sa kontinentalnim terminalima tečnih goriva, koji nisu prodati grupaciji INA MOL, već su izuzeti iz dokapitalizacije Energopetrola 2006. godine.

Potpisom sporazuma i ulaskom u posjed okončan je višegodišnji proces tranzicije.

“Ovim je stavljena tačka na višegodišnju agoniju u vezi sa statusom strateške imovine Terminala FBiH. Nakon šest godina stekli su se uslovi za rješavanje gorućih strateških pitanja važnih za razvoj naftnog tržišta u FBiH”, ocijenio je federalni premijer Nermin Nikšić, te istakao da su time stvoreni uslovi za nove investicije i razvoj naftnog sektora.

“Vrlo je važno da Federacija BiH prvi put u svoje ruke dobiva strateški važne kapacitete za skladištenje nafte i naftnih derivata”, dodao je.

Ovaj transfer otvara velike poslovne mogućnosti za BiH, jer su četiri kontinentalna terminala tako strateški raspoređena da pokrivaju cijelu teritoriju Federacije BiH.

Obnova i korištenje tih terminala omogućava stvaranje tromjesečnih rezervi nafte i naftnih derivate, što je jedna od obaveza na putu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, u skladu sa direktivama Evropske komisije u toj oblasti.

Ocijenjeno je da su dosad sve rezerve nafte u FBiH bile “na točkovima” a tek sada Terminali prestaju biti “virtuelna” firma i počinju se baviti svojim poslom.

Ulaskom u posjed skladišnih kapaciteta stvaraju se i uslovi da Vlada Federacije BiH pristupi donošenju zakona o nafti i naftnim derivatima. Tim zakonom će se regulirati i problem skladištenja komercijalnih i strateških rezervi tečnih goriva, te uravnotežiti kretanja na tržištu nafte i naftnih derivata. Osim toga, Terminali Federacije bi u bliskoj budućnosti mogli da postanu firma koja će se, osim skladištenja, baviti i veleprodajom nafte i naftnih derivata.

“Terminali Federacije će početi jedan potpuno novi poslovni život, i omogućiti stabilizaciju tržišta nafte i naftnih derivata, te osigurati ispunjene preduvjeta za pristupanje Evropskoj uniji. I ono najvažnije, počet ćemo se baviti veleprodajom kako bismo konačno bili profitabilno preduzeće, a ne da budemo na teretu države, kao do sada”, rekao je Kadić.

“Vjerujem da će ovo za Vladu Federacije BiH biti velika stvar, jer će moći i željeznicom povezati naftne terminale Ploče s kontinentalnim terminalima, čime će osigurati bržu i ekološki prihvatljiviju opskrbljenost tržišta Bosne i Hercegovine. Time ćemo zaokružiti sliku tržišta nafte i naftnih derivata u našoj zemlji”, dodao je Kadić i posebno istakao značaj angažmana bivših radnika “Energopetrola”.

“Preuzimanjem terminala preuzeli smo i 74 radnika 'Energopetrola' i oni su sada radnici 'Terminala Federacije BiH', tako da će moći nastaviti sa čuvanjem, čišćenjem i sa daljnjom obnovom i rekonstrukcijom terminala. To su radnici koji imaju iskustvo, i koji će nam biti od velike koristi. Riječ je o radnicima koji dobro poznaju terminale, čime bismo se za vrlo kratko vrijeme počeli baviti skladišnim i veleprodajnim aktivnostima, zbog čega smo kao “Terminali d. o. o” i registrirani. Isto tako, otvaraju se šanse za zapošljavanje mladih, obrazovanih ljudi, prvenstveno tehničko-tehnološke i mašinske struke”, kazao je Kadić.

I direktor Energopetrola Miroslav Polak, ukazao je na pozitivne strane ovog transfera radnika.

“Na ovaj način Energopetrol je pokazao da vodi računa o potrebama Terminala za odgovarajućim kadrovima, ali takođe i da štiti interese svojih radnika, koji su tu radili ranije i koji ne bi mogli biti angažovani na drugim poslovima, nakon preuzimanja terminala“, rekao je Polak.

„Naime, svi radnici koji su dobrovoljno prešli u Terminale Federacije potpisali su ugovor o radu na neodređeno vrijeme i imat će isti radnopravni status kao što su imali i u Energopetrolu. Drago mi je da smo postigli dogovor koji je dobar za obje firme, a u isto vrijeme štiti i sva prava radnika“, pojasnio je Polak.

Obnovom kontinentalnih terminala i njihovim povezivanjem željeznicom sa terminalima u Pločama, omogućit će se da Terminali Federacije BiH ostvare svoju temeljnu funkciju i postanu firma koja će skladištiti državne i komercijalne rezerve nafte i naftnih derivata, a potom razvijati i poslove veleprodaje.

Po procjenama direktora Kadića, terminali će se obnavljati i modernizirati u fazama i po prioritetima, a rekonstrukcija će biti urađena po posljednjim evropskim standardima, koji podrazumijevaju sigurnost, zaštitu okoliša i funkcionalnost.

Investicije, koje su potrebne da bi se terminali rekonstruisali u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima poslovanja, procjenjuju se na više od 20 miliona eura što otvara velike privredne mogućnosti za projektantske kuće, izvođače radova i isporučioce opreme iz Bosne i Hercegovine.

Preuzimanjem terminala stvaraju se velike poslovne prilike i za Federaciju BiH i za državu, ali i veliki broj privrednih subjekta koji posluju u našoj zemlji, čime se potvrđuju očekivanja da će terminali biti najveći ovogodišnji poslovni uspjeh u Bosni i Hercegovini, navodi se u zajedničkom saopćenju za javnost Terminala Federacije BiH d.o.o. Sarajevo i Energopetrola d.d. Sarajevo.