biznis
0

Potpisan sporazum o terminalima tečnih goriva

FENA
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Sporazum između Vlade Federacije BiH, Terminala FBiH d.o.o. Sarajevo i Energopetrola d.d. Sarajevo, kojim je predviđeno rješavanje svih otvorenih pitanja u vezi s terminalima tečnih goriva, potpisan je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu.

Dokument na temelju kojeg će Terminali FBiH d.o.o. Sarajevo, kao državna firma u 100-postotnom vlasništvu Vlade FBiH, ući u posjed terminala u Živinicama, Blažuju (Sarajevo), Mostaru i Bihaću, potpisali su premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, direktor Terminala FBiH d.o.o. Sarajevo Rasim Kadić i direktor Energopetrola d.d. Sarajevo Miroslav Polak te izvršni direktor ove kompanije Damir Sokolović.

Premijer Nikšić ocijenio je da se radi o još jednoj dobroj vijesti, istaknuvši da je činom potpisivanja spomenutog sporazuma stavljena tačka na višegodišnju agoniju u vezi sa statusom strateške imovine Terminala FBiH.

Nikšić je u izjavi za medije datoj nakon potpisivanja Sporazuma, naglasio da su stvoreni uvjeti za nove investicije i razvoj naftnog sektora te iskazao zahvalnost svima koji su doprinijeli ostvarivanju pretpostavki na tom planu.

Potpisivanje Sporazuma pozdravili su direktori Energopetrola d. d. Sarajevo i Terminala FBiH d.o.o. Sarajevo Miroslav Polak i Rasim Kadić, ocijenivši konstruktivnim napore uložene u tom pogledu.

Kako je rečeno, četiri kontinentalna terminala, ukupne zapremine više od 100.000 tona, pokrivaju cijelu teritoriju FBiH, čime se otvaraju mogućnosti da Vlada FBiH pristupi donošenju zakona o nafti i naftnim derivatima kojim će se, među ostalim regulirati pitanje skladištenja komercijalnih i strateških rezervi tečnih goriva te uravnotežiti kretanja na tržištu nafte i naftnih derivata.

Ocijenjeno je da se obnovom spomenutih terminala otvara mogućnost stvaranja tromjesečnih rezervi nafte i naftnih derivata, a što korespondira s obavezama na putu pristupanja Evropskoj uniji, odnosno direktivama Evropske komisije u toj oblasti.

Terminali FBiH će, u skladu sa Sporazumom, preuzeti i 74 Energopetrolova radnika koji već rade u terminalima, te konačno biti u poziciji da ostvare temeljnu funkciju, odnosno da budu preduzeće koje će osim skladištenja, otpočeti veleprodaju nafte.

Vlada Federacije BiH je na sjednici od 17. jula donijela Odluku kojom je dala saglasnost za potpisivanje Sporazuma o terminalima i ovlastila premijera FBiH da, u njeno ime, potpiše ovaj dokument.

Osnova za Sporazum su dosadašnje odluke Vlade FBiH i Skupštine Energopetrola o ovim pitanjima, kao i Ugovor o dokapitalizaciji.