biznis
0

Premijer Mujezinović posjetio pogone Preventa u Goraždu

FENA
Predstavnici Vlade Federacije BiH i Vlade Bosanskopodrinjskog kantona posjetili su pogone kompanije Prevent Safety u Vitkovićima pored Goražda.

Ova posjeta je ocijenjena kao svojevrsna podrška ovoj kompaniji, koja proširuje svoje kapacitete, ali planira i nova zapošljavanja radnika.

Čelni ljudi vlada FBiH i BPK-a su se na licu mjesta uvjerili u kvalitet proizvodnje ove kompanije, ali i uvjete u kojima radi 130 njihovih zaposlenika.

"Prevent u Goraždu je trenutno naš najmanji proizvodni pogon. Namjerno kažem najmanji, jer imamo ambicije da ovdje proširimo proizvodne kapacitete. Pokrenuli smo investiciju izgradnje nove proizvodne hale koja bi trebala biti gotova krajem ove ili početkom naredne godine.

Završetkom hale bi se stvorili uvjeti za zapošljavanje novih radnika s područja Goražda. Međutim, imajući u vidu dešavanja s Prevent Sarajevo kojemu je Finansijska policija FBiH naložila plaćanje 21,7 miliona KM prema Volkswagenu Sarajevo, iako za to nema nadležnosti, moguće je da ova, ali i druge planirane investicije Preventa u BiH dođu u pitanje", rekao je Adnan Smailbegović, direktor divizije proizvodnje Preventa u BiH.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović je izrazio zadovoljstvo viđenim, ocijenivši da će Goražde u budućnosti predstavljati generator razvoja ove regije.

"Ovo je još jedan od dokaza da se znanjem mogu napraviti velike stvari. Tokom naše prošle posjete Goraždu, otprije nekoliko mjeseci, posjetili smo nekoliko pogona koji ovdje uspješno obavljaju svoje aktivnosti. Naravno, za takvo nešto su potrebni dobri i kvalitetni investitori, a Prevent je sigurno jedan od njih", istaknuo je Mujezinović.

Izgradnjom nove proizvodne hale Preventa stvorit će se uvjeti za zapošljavanje 50 do 60 novih radnika, a očekuje se da do kraja godine bude zaposleno oko 100 radnika, čime bi pogoni Preventa u Goraždu u budućnosti trebali imati oko 300 zaposlenih radnika.

„Odlučili smo investirati u Goražde jer smo ovdje uvijek imali dobre rezultate, a ne treba zaboraviti da imamo i dobru podršku lokalne zajednice i Kantona, tako da smo lako donijeli odluku da poslujemo ovdje“, dodao je Smailbegović.

Predstavnici Preventa su istakli zadovoljstvo posjetom zvaničnika Vlade FBiH smatrajući je znakom podrške.

Tokom ove posjete je još naglašeno da bi nove vlasti trebale poboljšati poslovni ambijent, kako u BPK, tako i u cijeloj državi, saopćeno je iz Preventa.