Uspješni uprkos recesiji
0

Premija VGT osiguranja u 2009. veća od 23 miliona KM

Sarajevo-x.com
U Sarajevu su danas predstavljeni poslovni rezultati VGT osiguranja za proteklu 2009. godinu. Ukupna premija ove osiguravajuće kuće u protekloj poslovnoj godini iznosi 23.213.045 KM.

U odnosu na 2008. godinu, to je za 3,44 posto manje, što je posljedica trenutne stagnacije na tržištu osiguranja u BiH. VGT osiguranje je u Federaciji BiH protekle godine ostvarilo tržišni udjel od 7,01 posto u ukupnoj premiji, odnosno 8,55 posto u segmentu neživotnih osiguranja. Ovim je VGT zadržalo stabilnu petu poziciju u BiH u segmentu neživotnih osiguranja.

U svom govoru direktor Amir Zukić naglasio je da je protekla godina obilježena strateškim odlukama, timskim radom i dodatnom brigom o klijentima.

"U 2009., kao što je i najavljeno, otvorena je filijala u Banjoj Luci, te druge poslovnice širom zemlje, osvježen je korporativni vizuelni identitet, i uložena dodatna sredstva u promociju našeg imidža", istakao je direktor Zukić.

"Ono što mi je posebno zadovoljstvo istaći, jeste činjenica da je VGT osiguranje bilo siguran poslodavac, koje je našlo efikasne načine da se odupre tržišnim izazovima i čak poveća broj uposlenih u odnosu na 2008.", zaključio je Zukić.

Novoimenovana članica Uprave, izvršna direktorica sektora finansija, Alma Smailagić, predstavila je finansijske pokazatelje poslovanja u 2009., te objasnila da je ostvarena bruto dobit u iznosu od 772.576 KM.

"U ukupnom portfoliju udio premije od auto-odgovornosti iznosi 70 posto, dok je udio dobrovoljnih osiguranja 30 posto. I ove godine imamo ostvaren relativno visok procenat isplate šteta koji iznosi 79 posto“, zaključila je Smailagić te dodala da vjeruje da će ovi pokazatelji biti dodatni poticaj postojećim i potencijalnim klijentima da u VGT osiguranju prepoznaju stabilnog partnera.

U 2010. plan VGT osiguranja je rast premije od 10 posto, u odnosu na prethodnu godinu, što bi trebalo biti znatno iznad predviđenog rasta tržišta u BiH. Također, direktor Zukić je istakao da će VGT osiguranju u fokusu biti unapređenje saradnje s pravnim osobama, odnosno malim i srednjim preduzećima.

"Želimo podržati domaću privredu stvarajući domaćim poduzetnicima što sigurniji poslovni ambijent", zaključio je Zukić.