Podaci za 2009. godinu
0

Uniqa osiguranje zauzima petu tržišnu poziciju

Sarajevo-x.com
UNIQA Osiguranje je u 2009. godini, sa ukupno polisiranom premijom od 31,9 mio premije, ostvarila tržišni udio od 9,4% u ukupnoj premiji FBiH i ukupno petu tržišnu poziciju, saopćeno je danas iz ove kompanije.

Ukupna premija je manja za 4% u odnosu na prethodnu godinu, što je posljedica ekonomskih i kretanja na tržištu osiguranja, ali sa rastom premije životnog osiguranja od 7,4% UNIQA je ostvarila tržišni udio u segmentu životnog osiguranja od 20,5%.

Premda UNIQA podjednaku pažnju poklanja svim vrstama životnog i neživotnog osiguranja, čak 40% od ukupne premije Društva čine upravo životna osiguranja, što je pravi pokazatelj ukazanog povjerenje građana, ali i smjera u kojem bi se i tržište osiguranja u BiH trebalo razvijati u budućnosti.

"Iako negativna ekonomska kretanja u okruženju nisu mimoišla ni sektor osiguranja, zadovoljni smo ostvarenim rezultatima u 2009., naročito što smo, čak i u ovako izazovnoj godini, uz ostvareni rast zarađene premije od 4,4%, nastavili investirati u dalji rast i razvoj, otvorili nova radna mjesta i nastavili razvijati prodajnu mrežu u BiH i predstavili nove proizvode tržištu", istakla je Senada Olević, generalni direktor UNIQA Osiguranja.

Ukupna aktiva Društva iznosila je 61,0 mio KM, a tehničke rezerve su sa 48,5 mio BAM rasle za 17% u odnosu na 2008. godinu. Ostvarena dobit od 0,6 mio KM je pripisana fondu rezervi.

"Sa visokim postotkom riješenih šteta od preko 90%, kontinuiranim i značajnim ulaganjima u rezerve Društva, UNIQA Osiguranje je garant sigurnosti sadašnjim i potencijalnim klijentima. Početak 2010. godine obilježen je rastom premije, a dosadašnja politika i ostvareni rezultati oslonac su za buduće poslovne aktivnosti", kazala je gđa Olević.