Traži se rješenje
0

Predstavnici EU i "General Motorsa" u ponedjeljak o Opelu

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Komesar Evropske komisije za industriju Ginter Ferhoigen razgovarat će u ponedeljak u Briselu s ministrima privrede zemalja Evropske unije i predstavnicima američkog "General Motorsa" (GM) o budućnosti "Opela" i britanskog "Vauxhalla", evropskih filijala GM-a, piše danas "Rheinische Post."

"Evropska komisija se oštro protivi trci za subvencijama za finansiranje restrukturiranja evropskih fililijala GM-a, u kojima je zaposleno oko 50.000 radnika u nekoliko evropskih zemalja, među kojima Njemačka, Britanija, Španija i Poljska", izjavio je Ferhoigen njemačkom listu.

On je dodao da bi bilo potrebno "evropsko rješenje, striktno zasnovano na ekonomskim kriterijima". Savjet direktora GM-a je, uprkos ranije postignutom sporazumu, 3. novembra odlučio da ne proda 55 posto udjela u "Opelu" konzorciju kanadske "Magne" i ruske "Sberbanka" i da umjesto toga počne proces restrukturiranja svoje evropske filijale.

Njemačka je podržavala već načelno dogovorenu prodaju "Opela" i ponudila je konzorcijumu 4,5 milijardi dolara pomoći, kao podršku toj transakciji. Vlada bi sada trebalo ponovo da odlučuje o pomoći "Opelu" preko fonda osnovanog za pomoć kompanijama pogođenim globalnom eknomskim krizom.

Ferhoigen smatra da je takav pristup moguć, ali da mora ispunjavati "striktne uvjete" EU.

On je precizirao da je briselski sastanak sazvan da bi se "razgovaralo o planovima evropskih operacija GM-a, budućnosti korporacije "GM-Evropa" i "koordinaciji."

U Njemačkoj je zaposleno oko 25.000 "Opelovih" radnika, oko polovina ukupne radne snage GM-a u Evropi i vlada u Berlinu je lobirala da se prihvati ponuda "Magne", u nadi da će zadržati sve njemačke radnike i osigurati nastavak rada pogona.