biznis
0

Opel usvaja plan stabilizacije posrnule kompanije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački Opel, koji posluje u okviru američkog General Motorsa (GM), usvojit će plan stabilizacije posrnule kompanije najvjerovatnije do sredine februara, nakon što sindikalni lideri potpišu program restrukturiranja, dozvoljavajući kompaniji da ukine do 8.300 radnih mjesta zbog stalnog pada potražnje.

U evropskom sjedištu GM u blizini Frankfurta, izvršni direktor Opela Nick Reilly izjavio je da se nada kako će plan oporavka čuvene robne marke biti završen u sljedeće dvije do tri sedmice, prenijele su agencije.

Zaposleni u Opelu osudili su nedavno odluku uprave GM da zatvori filijalu u Antwerpenu u Beligiji, koju su sindikalni lideri ocijenili kao "objavu rata" radnicima kompanije.

Kao odgovor na odluku o zatvaranju pogona u Antwerpenu, radnici su obustavili pregovore o 265 miliona eura vrijednim godišnjim uštedama na platama u narednih pet godina.

Rajli je izjavio da su razgovori prekinuti zbog Antwerpena, ali je najavio da će biti uskoro nastavljeni.

Pored 600 miliona eura svježeg novca koje je GM uložio u Opel za nastavak poslovanja, Rajli traži 2,7 milijardi eura državne pomoći u kreditima ili kreditnim garancijama.

On ne očekuje da će dobiti svih 2,7 milijardi eura, ali vjeruje da će Opel dobiti "značajnu sumu."

Reilly je izjavio da su sve evropske zemlje (Njemačka, Španija, Engleska, Poljska), u kojima Opel ima svoje pogone (izuzev Belgije) u načelu spremne da pruže finansijsku pomoć iz državnog budžeta.

Njemačka je spremna da prihvati formalni zahtjev Opela do sljedećeg petka za dobijanje pomoći, kada nezavisni eksperti koje je angažovala vlada u Berlinu procijene održivost plana restrukturiranja koga predlaže direktor Reilly.

On je nadavno izjavio da se evropske kompanije Opel i njegova britanska podružnica Vauxhall pripremaju da radikalno osavremene proizvodni program i smanje kapacitet proizvodnje.

Reilly je najavio da plan priprema novo rukovodstvo GM-a za Evropu i istaknuo da se priprema "ofanziva novih proizvoda" i modernizacija kompanije.

GM, koji je pretprošle i prošle godine bio u dubokoj krizi, novembra 2009. je iznenada odustao od prodaje Opela i Vauxhalla konzorciju koji su činili kanadski proizvođač auto-dijelova Magna i ruska kreditna banka Sberbank.

Umjesto prodaje, posrnuli GM, koji je u julu izašao iz stečajnog postupka uz finansijsku podršku američke vlade, odlučio je da sam modernizuje svoje evropske filijale.