biznis
0

Povjerenje američkih potrošača na najnižoj razini u posljednjih 16 godina

FENA
Novi ekonomski izvještaji pokazuju da se povjerenje američkih potrošača spustilo na najnižu razinu u posljednjih 16 godina, kako padaju vrijednosti nekretnina, a cijene goriva dosežu rekordne razine.

Ekonomisti prate povjerenje potrošača kako bi pokušali predvidjeti potrošnju u budućnosti, na koju opada veći dio američkih gospodarskih aktivnosti.

Privatna poslovna udruga Conference Bord provela je ispitivanje među hiljadama američkih kućanstava i ustanovila da je povjerenje Amerikanaca u njihovo gospodarstvo palo za pet bodova tokom proteklog mjeseca – indeks sad iznosi 57,2. Za usporedbu, u julu 2007. taj je indeks iznosio 111,9.

Problemi na tržištu kuća i stanova jedan je razlog za zabrinutost potrošača. Prema nedavno objavljenom izvještaju cijene nekretnina u aprilu su padale najbržim tempom u posljednjih dvadeset godina. U jednom drugom izvještaju kaže se da je u istom mjesecu povećana prodaja novih kuća i stanova, ali da je još uvijek na najnižoj razini u posljednjih 17 godina.

Conference Board pesimizam pripisuje lošim kratkoročnim izgledima američkog gospodarstva kao i slabljenju uvjeta za poslovanja i zapošljavanje.

Istovjetan trend pokazuje i indeks povjerenja potrošača Unioverziteta Michigan, koji je u svibnju dosegao najnižu vrijednost u posljednjih 28 godina.

"Postoji strah da je gospodarstvo u recesiji ili da ulazi u nju i da će ljudima radna mjesta biti ugrožena", ocijenio je David Coard, analitičar Williams Capital Group iz New Yorka.

"Kada razgovarate s ljudima na ulici, čini se da se stvarno nalaze u stisci na benzinskim crpkama i u samoposluživanjima, dok se njihovi prihodi nisu povećali", rekao je Coard, javio je Glas Amerike.

Conference Board dao je i pesimističnu prognozu za iduće mjesece.

"Inflatorna očekivanja, potaknuta rastom cijena na crpkama, sada su na na višoj razini a vjerojatno će nastaviti s rastom u mjesecima koji su pred nama", kazala je Lynn Franco, direktorica Centra za istraživanje potrošača Conference Boarda.