biznis
612

Povezani sa svijetom: Sljedeće godine direktan let iz Sarajeva za Dohu

Piše: I. P.
Foto: QatarAirways.com
Foto: QatarAirways.com
Međunarodni aerodrom Sarajevo uskoro će preko kompanije Qatar Airways biti povezan s još jednom svjetskom destinacijom.

Riječ je o liniji Doha – Sarajevo koja će najvjerovatnije biti uspostavljena tokom sljedeće godine. Ovo je rezultat saradnje ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Katara, koja je zapečaćena nedavnom posjetom ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka toj arapskoj državi.

"Tokom moje posjete i na sastancima sa emirom i ministrom vanjskih poslova, potvrđeno je da je sve nalazi u završnoj fazi i da možemo vrlo brzo očekivati konačnu odluku Qatar Airwaysa da uspostavi direktnu liniju Doha-Sarajevo", potvrdio je Crdanak za Klix.ba

On je dodao da je suština uspostave linije podsticaj poslovnim aktivnostima, stvaranje prostora za povećanje turizma, kao i bolje povezivanje s Australijom i Novim Zelandom.

"Linijom sa Dohom otvorit će se put našim ljudima koji putuju prema Novom Zelandu i Australiji, a koji bi na svom putu sada presjedali samo jednom", objasnio je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH nije mogao reći kada bi se prvi let mogao obaviti jer je, kako sam tvrdi, odluka na čelnicima kompanije Qatar Airways koja će i obavljati prevoz putnika.

"S naše strane ne postoje prepreke i sada sve zavisi od dinamike donošenja odluke komapnije Qatar Airways. Okvirno, prema razgovoru koji sam vodio, to bi se moglo desiti tokom sljedeće godine", zaključio je Crnadak.

Sastanku koji je održan u srijedu prethodio je razgovor ambasadora BiH u Kataru Tarika Sadovića i direktora spomenutog avioprevoznika Akbara al-Bakera.

Qatar Airways je najavio širenje svojih usluga za sljedeću godinu i prema gradovima kao što su Los Angeles, Ras Al Khaimah, Sydney, Boston i Atlanta. Također, uvođenje ove kompanije na spisak Međunarodnog aerodroma Sarajevo dodatni je vjetar u leđa najvećem aerodromu u državi.