biznis
309

Potvrđeno za Klix.ba: Naredne sedmice Vlada FBiH mijenja spornu uredbu o predaji pazara

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Ministarstva finansija BiH Vlada FBiH bi već sljedeće sedmice trebala donijeti izmjene uredbe kojom je propisano da obrtnici pazar moraju predavati svaki dan.

Izmjene su već usaglašene, a nakon što se o njima očituje Ured za zakonodavstvo i Ministarstvo pravde naći će se na prvoj narednoj sjednici Vlade FBiH.

Kako Klix.ba saznaje, obrtnici će ponovo pazar predavati jednom sedmično, kako je bilo propisano i ranijim zakonskim rješenjima.

Podsjećamo, u Službenim novinama Federacije BiH sredinom septembra ove godine objavljena je Uredba o uvjetima i načinu plaćanja gotovinom, koja je izazvala bijes vlasnika malih zanatskih i trgovinskih radnji. Pored ostalog je, naime, ovom uredbom propisana obaveza poslovnih subjekata da svakog dana predaju banci dnevni pazar.

Kako su za Klix.ba pojasnili iz Obrtničke komore FBiH oni nisu upoznati o izmjenama uredbe.

"Mi smo tražili da se uredba hitno stavi van snage dok se ne donesu izmjene. To, nažalost, nije učinjeno", kaže za Klix.ba Mensur Bektić, predsjednik Obrtničke komore FBiH.

Uredba koja je i dalje na snazi obrtnicima pravi ogromne probleme. Čak i mali obrtnici, čiji dnevni pazar nije veći od 100 KM, moraju svakodnevno predavati pazar, što iziskuje vrijeme i novac.