biznis
0

Potrebno ulaganje u nauku, obrazovanje i naučno istraživanje

FENA
Članovi Organizacionog odbora skupa "Strategija naučno-tehnološkog razvoja mašinske industrije u BiH" koji je održan krajem maja u Gradačcu prezentirali su danas zaključke ovog skupa te ukazali na neophodnost posvećivanja više pažnje naučnom istraživanju.

Prof. dr. Zijad Pašić istakao je da je mašinska industrija najpropulzivnija grana industrijskog razvoja BiH.

"U svjetlu potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju moramo biti svjesni da će pritisci konkurentnosti iz zemalja članica EU biti izuzetno veliki. Moramo odgovoriti na te pritiske", kazao je Pašić.

Pritiscima, smatra prof.dr. Sead Avdić, možemo odoljeti samo školovanjem kvalitetnog kadra iz oblasti tehnologija i mašinske industrije.

"Moramo učiniti radikalan zaokret u odnosu prema nauci koja je temelj svakog razvoja. Neophodno je formirati agenciju za naučno-tehnološki razvoj te kreirati kantonalne, entitetske i državne fondove za istraživanje i razvoj", kazao je Avdić.

Prema procjenama učesnika na Skupu, razvoj bi uveliko pomoglo i kada bi 50 posto naučno-nastavnog kadra radilo u prosvjeti a drugih 50 posto na istraživanjima.

"BiH ima potencijale. Naši mladi stručnjaci su priznati u svijetu i treba im kreirati takvo okruženje u BiH da radom i znanjem pomognu razvoju industrije. Imamo kadrovsku bazu koja može prihvatiti nove tehnologije", smatra prof.dr. Vlatko Doleček.