{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan važan ugovor: Trnovo korak bliže turističkom gradu Buroj Ozone

Piše: A. P./Klix.ba
16.6.2015. u 18:08
888
238
Potpisan važan ugovor: Trnovo korak bliže turističkom gradu Buroj Ozone
888
Današnjim potpisivanjem Ugovora o izradi prve faze regulacionog plana Sportsko-rekreativnog centra Bjelašnica - Donja Grkarica - Prečko polje - Kolijevka učinjen je i novi korak ka realizaciji projekta turističkog grada Buroj Ozone na području Trnova.
Ceremonija potpisivanja ovog ugovora upriličena je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu uz prisustvo federalnog premijera Fadila Novalića, kantonalnog premijera Elmedina Konakovića, načelnika Općine Trnovo Ibre Berila, direktora Zavoda za planiranje KS Hamdije Efendića i izvršnog direktora firme Buroj Ismaila Ahmeda.

Načelnik Berilo je ovaj dan nazvao jednim od važnijih datuma, ne samo za Općinu Trnovo, nego i za Kanton Sarajevo, FBiH, a samim tim i BiH.

Buroj investira idejna rješenja i izvedbene projekte"Okupili smo se danas da uradimo ono što smo radili prethodna četiri mjeseca. Danas smo dočekali da od obaveza koje smo preuzeli rješavamo jednu od najvažnijih stvari, a to je potpisivanje izrade regulacionog plana Prečko polje, koje je u sastavu Sportsko-rekreacionog centra. Firma Buroj se ovim obavezuje da će direktno investirati idejna rješenja i izvedbene projekte u regulacionom planu", kazao je Berilo.

On je istakao da je Općina završila 70 posto svojih obaveza.

"Mi smo u prethodnom periodu izvršili svoje obaveze kad je u pitanju proglašenje javnog interesa na tom prostoru. Zatim, na Općinskom vijeću smo donijeli odluku za izradu regulacionog plana, sudski vještak je utvrdio cijene zemljišta na tom lokalitetu i pozvali smo sve vlasnike zemljišta da se oglase da li su zainteresovani za prodaju zemljišta na tom prostoru. Slijedi izrada urbanističkog plana i eksproprijacija zemljišta, za koje je u budžetu planirano dva miliona KM. Pravo građenja Buroju je dato na 99 godina", objasnio je načelnik Općine Trnovo.

Moguće osigurati kvalitetnu putnu i komunalnu infrastrukturuInvestitor iz kompanije Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ovlastio je osobu koja će u narednih 60 dana registrovati firmu u BiH.

"Divna je stvar da se na prostoru koji se svidio stranom investitoru pokušava izgraditi jedno turističko naselje. Prema prostornom planu KS prostor je namijenjen za taj sadržaj, a izradom regulacionog plana će se praktično ispitati detalji primjene. Ono što je sigurno je da je prostor neizgrađen i predstavlja ravan teren sa blagim padinama. Sigurno je također da se može osigurati kvalitetna putna i komunalna infrastruktura", poručio je direktor Zavoda za planiranje KS Hamdija Efendić.

On je pojasnio da će regulacioni plan biti urađen na nivou projektnog rješenja koje posjeduje firma iz Dubaija, naravno prilagođeno našim okolnostima, terenu, nadmorskoj visini i drugim elementima koje je potrebno analizirati.

Izvršni direktor Buroja je pohvalio do sada urađeno na ovom projektu i istakao: "Nakon protokola o namjerama, koji je potpisan u februaru, obje strane su vrijedno radile, što nas je i dovelo do ovoga danas kada formalno ulazimo u sljedeću fazu projekta koja će rezultirati izradom tehničke dokumentacije za integrirani turistički grad. Nadam se da ćemo svi nastaviti ovako proaktivno raditi, kako bi sama gradnja mogla što prije početi".

BiH - zemlja prilikaNa kraju je poslao i nekoliko riječi Bosni i Hercegovini.

"Za deset godina, ako Bog da, ova zemlja će biti zemlja prilika, zemlja velikog broja radnih mjesta, a svaki strani investitor će sanjati da bude vlasnik bar jednog kvadrata nekog prostora u Bosni i Hercegovini", istakao je arapski investitor.

Ranije je najavljeno da će ovo biti prvi turistički kompleks koji će po svojoj veličini i vrijednosti investicije predstavljati najveći projekat te vrste na području Jugoistočne Evrope.

Integrisani turistički grad Buroj Ozone će, prema najavama, sadržavati hiljade stambenih jedinica, hotela, trgovačkih centara, kao i svu drugu društvenu infrastrukturu. Kako je istaknuto, ovo neće donijeti samo direktne prihode za turizam BiH, nego i prilike za zaposlenje, te na hiljade novih radnih mjesta. Ukupna vrijednost ovog projekta je, kako je navedeno, oko 4,5 milijardi KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: