{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan ugovor o nabavci lokomotiva za potrebe rudnika "Kakanj“

F
5.5.2011. u 13:41
0
3
Potpisan ugovor o nabavci lokomotiva za potrebe rudnika "Kakanj“
0
Potpisan ugovor o nabavci lokomotiva za potrebe rudnika "Kakanj“
RMU "Kakanj"
U Elektroprivredi BiH danas je potpisan ugovor iz programa dokapitalizacije rudnika u sastavu Koncerna EPBiH, vrijedan oko dva miliona eura, a koji se odnosi na nabavku vučne i manevarske lokomotive za potrebe zavisnog društva Rudnik mrkog uglja (RMU) "Kakanj“.
Ugovor su potpisali direktor RMU "Kakanj“ Mirsad Jašarspahić i direktor češke kompanije koja je pobijedila na međunarodnom tenderu, CZ LOKO, Jozef Barta.

Jašarspahić je tom prilikom istakao da će vučna dizel lokomotiva i tzv. manevarska dizel lokomotiva biti iskorištene u budućem transportu uglja sa površinskog kopa "Vrtlište" ka separaciji, odnosno prijemnom mjestu u Termoelektrani Kakanj.

"Kompletiranjem pretovarnog i transportnog sistema i puštanjem u rad, Rudnik će značajno smanjiti troškove transporta i istovremeno, na ekološko prihvatljiv način transportovati ugalj do Termoelektrane“, istakao je Jašarspahić.

Direktor CZ LOKO Jozef Barta zahvalio je Elektroprivredi BiH na ukazanom povjerenju i dodao kako se nada da ovo nisu posljednje lokomotive koje će iz Češke Republike biti dopremljene u BiH.

Ovaj ugovor je, prema riječima generalnog direktora EPBiH Amera Jerlagića, izuzetno bitan za EPBiH i Koncern jer predstavlja nastavak dokapitalizacije EPBiH prema sedam zavisnih društava, a pogotovo prema RMU Kakanj.

"Kroz ovaj projekt imat ćemo trajno ekološki riješen sistem transporta uglja iz Rudnika do TE Kakanj, dodao je Jerlagić.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i trgovinski savjetnik Ambasade Češke Republike u BiH Vladimir Randaček koji je izrazio zadovoljstvo što je češka firma CZ LOKO uspjela da prođe na velikom međunarodnom tenderu.

Kazao je da ovo nisu prve češke lokomotive u BiH, s obzirom na to da su dvije ranije dopremljene u Lukavac i TE Tuzla.

"U proteklim godinama imali smo dosta dobrih ugovora i zainteresirani smo za nastavak saradnje sa Elektroprivredom BiH", dodao je Randaček.

Nabavkom vučne i manevarske lokomotive za potrebe RMU "Kakanj“, koji posluje u sastavu Koncerna EPBiH, kompletira se sistem transporta uglja željeznicom, a čine ga željeznička pruga, pretovarni sistem, dvije lokomotive i 20 vagona, sa površinskog kopa "Vrtlište“ do TE "Kakanj“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: