|

Postalo je i zvanično: Vlasnik Alibabe Jack Ma član je Komunističke partije Kine

Postalo je i zvanično: Vlasnik Alibabe Jack Ma član je Komunističke partije Kine
39
Klix.ba
1.12.2018. u 17:28
112
komentara
39

dijeljenja
Postalo je i zvanično: Vlasnik Alibabe Jack Ma član je Komunističke partije Kine Foto: EPA-EFE
Osnivač i prvi čovjek Alibaba grupacije Jack Ma član je kineske Komunističke partije. Jack Ma je inače najbogatiji čovjek Azije koji je finansijski težak 35,8 milijardi dolara, a njegova kompanija vrijedi 390 milijardi dolara, prenosi People’s Daily.
Mau će Centralni komitet Komunističke partije Kine uručiti priznanje tokom obilježavanja 40 godina od privredne reforme države i njenog otvaranja svijetu.

Prema pisanju MarketWatcha njegovo članstvo je za dosta ljudi bilo iznenađujuće jer njegova politička opredjeljenost nikada nije bila javno potvrđena. Ma je do sada govorio kako s kineskom Vladom treba biti zaljubljen, ali da se ne trebate vjenčavati.

Ma je izjavio i kako će iduće godine odstupiti s mjesta predsjedavajućeg Alibaba grupacije.

"Politička pripadnost bilo kojeg člana uprave ne utiče na proces donošenja odluka u komapaniji", poručio je glasogovornik iz Alibabine grupacije.

Međutim, prema izvještaju Bloomberga veza između poslovanja i politike je sve jača u Kini.

Pokretanja kampanje predsjednika Xi Jinpinga koja ima za cilj da osigura vodeću ulogu Komunističke partije u svim aspektima društva, stvorilo je tenzije između interesa privatnog biznisa i države. Naime, postalo je presudno za privatne kompanije, posebno ove veće, da podržavaju Komunističku partiju i njene lidere kako bi uopšte mogle da posluju.
Prijavi grešku


Komentari (112)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...