{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslodavci: Opstanak domaćih kompanija ovisi o izmjenama zakona

S
26.12.2014. u 13:37
6
2
Poslodavci: Opstanak domaćih kompanija ovisi o izmjenama zakona
6
Poslodavci: Opstanak domaćih kompanija ovisi o izmjenama zakona
Foto: Arhiv
Udruženje poslodavaca Federacije BiH ocijenilo je da će opstanak velikog broja domaćih kompanija, a time i radnih mjesta, biti doveden u pitanje ako se hitno ne pristupi izmjenama zakonske regulative i ako se i dalje bude dozvoljavalo stranim kompanijama da posluju nelegalno u BiH.
Na zahtjev članica koje su pretrpjele štetu prevarom koju je počinio trgovinski lanac "Tuš", Upravni odbor Udruženja poslodavaca u FBiH razmotrio je ovaj slučaj i pitanje zloupotreba i prevara u privrednom poslovanju uopšte, saopšteno je danas iz ovog udruženja.

"Na žalost, slučaj `Tuša` nije usamljen. Svjedoci smo da su se na isti ili sličan način, u bliskoj prošlosti ponašali `SCT`, `Primorka`, `Koteks`, `Ukio grupa` i neke druge kompanije, koje su očigledno u BiH došle da prevarom domaćih kompanija izvuku novac", saopšteno je iz federalnog Udruženja poslodavaca.

Tim povodom Udruženje poslodavaca FBiH osudilo je ponašanje vlasnika "Tuš" grupe i prevaru više od 600 domaćih kompanija kojima je nanesena ukupna šteta od oko 6,6 milona KM, odnosno kompanija koje zapošljavaju više od 6.000 radnika i u budžet BiH, po raznim osnovama, uplaćuju skoro 500 miliona KM.

Od nadležnih institucija zatraženo je da se hitno uključe u rješavanje problema nastalog povlačenjem slovenačkog trgovinskog lanca "Tuš" sa tržišta BiH, te da u okviru svojih nadležnosti preduzmu sve zakonom propisane radnje na utvrđivanju stvarnih činjenica i na taj način adekvatno zaštite oštećene domaće kompanije.

Upravni odbor Udruženja poslodavaca podržao je u potpunosti sve aktivnosti koje je u vezi sa ovim do sada preduzela i pokrenula Spoljnotrgovinska komora BiH i ponudio pomoć u svim daljim aktivnostima.

Najavljeno je da će Udruženje poslodavaca FBiH pripremiti prijedlog izmjena propisa sa rješenjem da se domaće kompanije ubuduće zaštitite od ovakvih prevara i privrednih prestupa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: