biznis
10

Poslodavci i sindikat ne podržavaju Nacrt zakona o porezu na dobit

SRNA
Na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH (FBiH), delegacije poslodavaca i sindikata u ovom vijeću, nisu podržale predloženi Nacrt zakona o porezu na dobit.

Ekonomsko-socijalno vijeće podržalo je prijedlog da u što kraćem roku bude organizovan okrugli sto na kome bi bilo raspravljano o ovom zakonskom prijedlogu i na koji bi, osim socijalnih partnera i drugih zainteresovanih, bili pozvani i predstavnici međunarodnih institucija.

U obrazloženju ovog zakonskog rješenja, federalni ministar finansija Ante Krajina naveo je da je zakon, nakon što ga je usvojila Vlada FBiH, upućen u parlamentarnu proceduru. U njegovu izradu bili su uključeni i stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda, posebno u segmentu koji se odnosi na status izvoznika i priznavanje, odnosno nepriznavanje troškova reprezentacije.

Krajina je istakao da je u zakonu, što je bitna novina, transparentno pojašnjen termin transfernih cijena.

Šef delegacije poslodavaca u Ekonomsko-socijalnom vijeću Safudin Čengić rekao je da poslodavci ne mogu dati podršku ovakvom tekstu zakona jer ih ne stimuliše da više investiraju i otvaraju nova radna mjesta.

Na sjednici je razmatrana incijativa Udruženja poslodavaca FBiH o ukidanju plaćanja članarina u turističkim zajednicama. Predloženo je da se pokrene inicijativa za izmjenu zakonske regulative koja tretira parafiskalne namete, koji opterećuju poslovanje privrednih subjekata.

Ekonomsko-socijalno vijeće je ponovo ukazalo na potrebu usvajanja zakona o šumama u Federaciji BiH.