{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Život "običnih smrtnika" sve je teži: Plate političara deset puta veće od penzija

12.8.2015. u 20:35
87
94
Život "običnih smrtnika" sve je teži: Plate političara deset puta veće od penzija
87
Život "običnih smrtnika" sve je teži: Plate političara deset puta veće od penzija
Primanja političara u Republici Srpskoj (RS) i do deset puta su viša od prosječne penzije, te do četiri puta od prosječne plate radnika.
Prosječna plata u RS je u junu iznosila 843 KM i nije mogla da pokrije više od 45 posto sindikalne potrošačke korpe, pokazuju podaci koje su prikupili u CCI-ju. Izrazito manja od plate je prosječna penzija koja je u maju ove godine iznosila 343 KM.

Ovi podaci, kako su naveli u CCI-ju, su zabrinjavajući, ali teško da tako misle i političari.

Vlada RS ima 17 članova, koji imaju status zaposlenih i primaju punu platu po tom osnovu.

Mjesečni prosjek primanja ministara je 2.700 KM, dok premijerka Željka Cvijanović svaki mjesec u prosjeku "naplati" 3.375 KM.

Međutim, to nije sve što ministri i predsjednica Vlade prihoduju na ime "rada". Iz CCI-ja navode da se ta primanja u konačnici uvećavaju po osnovu radnog staža, a postoje i druge određene pogodnosti.

Visina prosječne plate i penzije ne brine ni zakonodavnu vlast, pa u Narodnoj skupštini RS 55 poslanika, koji imaju status zaposlenih, mjesečno prima u prosjeku po 2.550 KM.

Plaćeniji su oni koji rukovode parlamentom, pa tako predsjednik skupštine Nedeljko Čubrilović ima platu od 3.000 KM, a potpredsjednici Nenad Stevandić i Senad Bratić po 2.800 KM.

"Neprofesionalni" poslanici, odnosno oni koji nisu u stalnom radnom odnosu, imaju mjesečno primanje od 1.785 KM. Ali, oni pored toga, neometano rade na drugim mjestima i faktički ostvaruju dupla mjesečna primanja.

Ali, ni tu nije kraj jer, kako ističu u CCI-ju, pored navedenih plata, poslanik koji obavlja poslove predsjednika Kluba poslanika dobija dodatnih 383 KM, dok se primanje zamjenika predsjednika Kluba uvećava za 128 KM.

Funkcija predsjednika radnog tijela poslaniku uvećava mjesečnu platu za 255 KM, a sastavni dio osnovne plate poslanika je i uvećanje po osnovu minulog rada koje iznosi 0,50 posto za svaku godinu radnog staža.

U CCI-ju su zaključili da je, na osnovu svega, jasno da su lična primanja profesionalnog poslanika oko 3.000 KM mjesečno, te da su poslanici zaista privilegovani u odnosu na građane koje zastupaju.

"Ne treba zanemariti činjenicu da je život građanima u RS sve teži, dok političari bez prevelike žurbe više pričaju nego što primjenjuju reforme", konstatovali su u CCI-ju.

Pozitivan podatak su pronašli u podacima Zavoda za zapošljavanje RS, gdje je april ove godine bio mjesec sa najmanje prijavljenih na evidenciji Zavoda u posljednjih pet godina, a u odnosu na 2011. godinu gotovo je 9.000 građana manje među nezaposlenim.

U CCI-ju su zaključili da vlast ispred sebe ima ogroman posao, a to je da utiče na stvaranje ambijenta u kojem će građani početi živjeti bolje i imati veće mogućnosti zaposlenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: