Posao
7

Za uspješnu karijeru vam ne trebaju diplome već praktično iskustvo

Anadolija
Prema posljednjem istraživanju američke agencije Gallup, 57 posto radnika u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) smatra kako im nisu potrebni univerzitetska diploma ili neki viši stepen visokoškoskog obrazovanja za profesionalni uspjeh u poslu kojeg obavljaju, nego konkretne vještine i znanja, kao i bogato radno iskustvo.

Također, 40 posto ispitanika u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji su nakon fakulteta odmah počeli da rade, tvrde da im za posao tada uopšte nisu tražili univerzitetsku diplomu.

Istraživači Gallup predlažu da je, umjesto skupih školarina koje studenti moraju plaćati za nekoliko godina provedenih na univerzitetima, možda korisnije pokušati naći posao što prije zbog praktičnog iskustva.

Predlažu da mladi ljudi, kao alternativu studiranju, mogu pohađati tehničke kurseve, kurseve stranih jezika, obrazovati se putem interneta i stažirati kako bi stekli konkretne vještine i znanja koja se traže na tržištu rada i koja će brzo moći iskoristiti.

Međutim, isto istraživanje navodi da 43 posto ispitanika, ipak, smatra da im trebaju univerzitetska diploma ili magistarski studij za posao kojim se trenutno bave. To potvrđuje i oko dvije trećine radnika na izvršnim i menadžerskim pozicijama, koji tvrde da im je potrebna univerzitetska diploma za posao kojim se bave.

Prema istraživanju Gallupa, 50 posto službenika i pomoćnih radnika kazalo je da bez univerzitetske diplome ne bi mogli da obavljaju svoj posao, dok isto toliko njih tvrdi da im univerzitetska diploma uopće ne treba za posao koji rade.

Međutim, velika većina običnih radnika komentira da im ne treba univerzitetska diploma ili neki veći stepen visokog obrazovanja za posao kojim se bave. Zanimljivo je da čak 86 posto osoba koje su završile magistarski studij vjeruje da je za posao koji trenutno rade dovoljna samo fakultetska diploma.

U istraživanju Gallupa nije izražena neka velika razlika između muškaraca i žena u vezi sa njihovim mišljenjem da li im je potrebna univerzitetska diploma za profesionalnu karijeru.

Istraživanje je pokazalo da uposlenici koji godišnje zarađuju 75,000 dolara i više tvrde da im treba univerzitetska diploma za uspješnu karijeru, dok oni koji zarađuju manje od te sume na godišnjoj osnovi vjeruju da im i nije potrebna diploma u džepu za uspješnu karijeru.

Ipak u istraživanju je navedeno da posljednje statistike pokazuju da osobe koje posjeduju fakultetsku diplomu ili neki viši stepen obrazovanja zarađuju dvostruko više od osoba koji nemaju univerzitetsku diplomu.

Rezultati istraživanja američke agencije Gallup prikupljeni su na osnovu telefonskih razgovora obavljenim tokom augusta ove godine sa 1.039 odraslih stanovnika SAD-a koji se nalaze u radnom odnosu.