Uloga ChatGPT-ja
82

Vještačka inteligencija preko noći oduzima posao, ovo su iskustva Amerikanaca kojima se to desilo

B. R.
Ilustracija © Shutterstock
Ilustracija © Shutterstock
Sistem vještačke inteligencije ChatGPT je nekoliko mjeseci u funkciji, a zbog čega pojedini već ostaju bez posla. Neki od njih su govorili o tome kako je ostati bez posla zbog vještačke inteligencije (AI) i kako žive nakon toga.

Kada je ChatGPT predstavljen u novembru prošle godine, 25-godišnja Olivia Lipkin iz San Francisca, inače pisac, nije previše razmišljala o tome.

Nakon toga su se na aplikaciji za internu poslovnu komunikaciju Slack u tehnološkoj kompaniji u kojoj je radila počeli dijeliti tekstovi o tome kako koristiti ovaj sistem vještačke inteligencije na poslu. Bila je jedini pisac u bivšoj kompaniji.

Obim njenih radnih zadataka se u sljedećih nekoliko mjeseci počeo smanjivati. Nadređeni su je na Slacku nazivali "Olivia/ChatGPT", a da bi u aprilu ove godine, bez objašnjenja, dobila otkaz. Kasnije je saznala da su nadređeni konstatovali da je jeftinije koristiti ChatGPT, nego plaćati pisca. Nakon toga joj je sve bilo jasno.

"Kad god je spominjan ChatGPT, osjećala sam se nesigurno i zabrinuto da će me zamijeniti. Sada sam zapravo imala dokaz da je to bila istina, da je zabrinutost bila opravdana i sada sam ostala bez posla zbog vještačke inteligencije", kazala je Lipkin.

Poslovi (ne)otporni na robotizaciju

Pojedini ekonomisti smatraju da bi sistemi vještačke inteligencije, kao što je ChatGPT, mogli značiti zamjenu za stotine miliona radnika. Neki radnici utjecaj vještačke inteligencije već osjete. Između ostalih, to se odnosi na one koji pišu marketinški sadržaj i koji su odgovorni za sadržaj na društvenim mrežama.

Iako stručnjaci smatraju da vještačka inteligencija još nije dostojna zamjena za radnike, pojedine kompanije se odlučuju za nju, jer su stava da je pad kvaliteta vrijedan smanjenja troškova.

Vanredna profesorica na Univerzitetu California Sarah Roberts zbog toga upozorava da smo u kriznoj tački. Ukazala je da se vještačka inteligencija primjenjuje i za poslove za koje se vjerovalo da su otporni na robotizaciju/automatizaciju.

Kvalitet vještačke inteligencije u posljednjih nekoliko godina brzo raste, što je za posljedicu imalo sisteme (chatbotove) koji mogu tečno razgovarati, pisati tekstove i stvarati računarske kodove. Često se ovi sistemi nude besplatno kako bi bili široko primjenjivi.

Robotizacija privrede nije nešto novo, ali chatbotovi su nova faza poremećaja na tržištu rada. Konkretno, postoji prijetnja da i visoko plaćeni radnici budu zamijenjeni vještačkom inteligencijom.

"Svaka prethodna automatizacija je bila automatizacija teških, prljavih, repetativnih poslova. Ovaj put je automatizacija direktna prijetnja najkreativnijim poslovima koji zahtijevaju visoko obrazovanje", napomenuo je vanredni profesor na Poslovnoj školi Univerziteta Wharton Ethan Mollick.

Investicijska banka Goldman Sachs je u martu ove godine procijenila da bi 18 posto radnih mjesta moglo biti automatizovano, pri čemu su zanimanja poput advokata u većem riziku od zanimanja u građevinarstvu. U izvještaju je navedeno da se fizički poslovi, koji se uglavnom izvršavaju napolju, još ne mogu automatizovati pomoću vještačke inteligencije.

Bijela kuća je upozorila, konstatujući u decembarskom izvještaju da vještačka inteligencija ima potencijal za automatizaciju nerutinskih radnih zadataka. No, Mollick smatra da je prerano procjenjivati koliki će biti utjecaj vještačke inteligencije na tržište rada.

Podsjetio je da su poslovi poput pisanja tekstova, prevođenja i transkripcije dokumenata posebno ugroženi, jer ih chatbotovi mogu lako izvršavati. Ocijenio je da neće biti tako lako zamijeniti ljude na poslovima kao što su analiza na visokom nivou, kreativno pisanje ili umjetnost. Prema Mollickovim riječima, ugroženi su poslovi početnog nivoa, kao što su npr. pripravnički poslovi.

Preko noći ostao bez posla

Eric Fein je deset godina pisao različite tekstove, naplaćujući 60 dolara po satu. Ovaj 34-godišnji Amerikanac je imao stalan posao sa deset tekućih ugovora koji su činili polovinu njegovog godišnjeg prihoda i koji su mu omogućili pristojan život sa suprugom i dvogodišnjim sinom.

No, Fein je u martu ove godine od najvećeg klijenta dobio poruku da njegove usluge nisu više potrebne, jer će kompanija koristiti ChatGPT. Iz istog razloga su mu otkazali i ostali klijenti. Posao je izgubio preko noći.

Pozvao je klijente da preispitaju odluku, upozorivši ih da ChatGPT ne može imati njegov nivo kreativnosti, tehničke preciznosti i originalnosti. Odgovorili su mu da to razumiju, ali da im je daleko jeftinije koristiti ChatGPT, nego da plaćaju satnicu. Feina je ponovo zaposlio jedan klijent koji nije bio zadovoljan ChatGPT-jem. Međutim, to nije dovoljno da izdržava porodicu. Zbog toga planira da se sljedeće godine školuje za vodoinstalatera.

Kompanije koje su radnike zamijenile chatbotovima bile su suočene sa velikim problemima - greškama koje je neke od njih trebalo dugo ispravljati. Roberts je podsjetila da chatbotovi mogu uzrokovati skupe greške.

Sagovornica lista Washington Post sa početka ove priče, Olivia Lipkin sada radi kao šetač pasa.