{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojena strategija SEE 2020: Milion novih radnih mjesta u regiji do 2020.

A
21.11.2013. u 14:24
0
16
Usvojena strategija SEE 2020: Milion novih radnih mjesta u regiji do 2020.
0
Usvojena strategija SEE 2020: Milion novih radnih mjesta u regiji do 2020.
Foto: Klix.ba
Na ministarskoj konferenciji Investicione komisije za jugoistočnu Evropu u Sarajevu je danas usvojena strategija o otvaranju milion radnih mjesta u zemljama regije do 2020. godine - SEE 2020.
Strategiju su prihvatile delegacije ministara ekonomije iz Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Makedonije, a konferenciji su prisustvovali i predstavnici Evropske komisije, te drugih regionalnih i međunarodnih partnera i inicijativa, međunarodnih organizacija i donatorske zajednice.

"Bosna i Hercegovina posvećena je regionalnoj saradnji, a strategija SEE 2020 izazov je za sve zemlje da postignu ciljeve koje su postavili", kazala je zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević.

"Strategija nije ničija, već pripada svima nama i moramo biti i više opredijeljeni realizaciji svih ciljeva koje smo zajednički ustanovili. Zadovoljstvo mi je što danas predstavljam BiH i zahvaljujem se Vijeću za regionalnu saradnju (RCC) na podršci u procesu izrade strategije. Nadam se da će svi ciljevi strategije biti realizovani i postignuti u regionu", rekla je Salkičević-Dizdarević.

Goran Svilanović, generalni sekretar RCC-a, kazao je kako u proteklih deset godina u regionu nije bilo prilike da se vidi otvaranje novih radnih mjesta. On je dodao da danas usvojena strategija, osim što predviđa otvaranje novih radnih mjesta, predstavlja i prosperitet u europerspektivi.

"Imamo 11 ciljeva koje su ministri dogovorili i koji su danas usvojeni. Zahvalan sam svima koji su podržali ovo usvajanje. Brojka koja eksplicitno objašnjava šta se dešava u regionu od početka krize, koja se prelila na sve zemlje regiona, pokazuje da smo izgubili 800 hiljada radnih mjesta. Zato akcenat stavljamo na jedan od dogovorenih ciljeva, a to je milion novih radnih mjesta", istakao je Svilanović, dodavši da će sve potpisnice na strategiji raditi zajedno.

Ministar bez portfolija zadužen za evropske integracije u Vladi Srbije Branko Ružić istakao je kako je strategija SEE 2020 mehanizam da san kele sve zemlje regije, preraste u stvarnost.

"Nadam se da su svi zacrtani ciljevi oni ciljevi koji će pomoći regionu u cjelini, imajući u vidu političku volju i opredijeljenost političkih uprava u našim zemljama. Kada imate cilj da povećate stopu zaposlenosti, ali i da imate smanjenje trgovinskog deficita, ili da vidite povećanje direktnih stranih investicija, mislim da su sve to ciljevi koji pokazuju opredijeljenost i nivo svijesti regiona o tome kako riješiti probleme koje moramo prevazići", naglasio je Ružić.

Opredjeljenje za provođenje strategije sikazala je i albanska vlada. Po riječima ministrice ekonomskog razvoja, trgovine i poduzetništva Brunilde Paskali, predstoji period napornog rada i borbe za provođenje strategije. 

"Čvrsto vjerujem u SEE 2020 i čvrsto vjerujem u našu političku i drugu opredijeljenost u postizanju i uspjehu ove strategije", istakla je Paskali.

Strategija SEE 2020 je usko povezana sa drugim strategijama, poput one Evropske unije 2020, kazao je zamjenik ministra ekonomije Hrvatske Vedran Kružić. Važnost ovakvog dokumenta, po njegovim riječima, ogleda se u otvaranju novih radnih mjesta, inovacijama, ekonomskom razvoju, te konkurentnosti.

"Vjerujem da je ovo istorijski trenutak, gdje se uspostavljaju nove prekretnice za region. Ovo je prvi put da se region obavezuje na zajednički rad na prosperitetu i dobrobiti svog naroda. Vlada Kosova je opredijeljena da odigra svoju ulogu ne samo u ekonomskom razvoju Kosova, već da doprinese razvoju cijelog regiona", poručio je zamjenik ministra trgovine i industrije Kosova Bernard Nikaj.

Prva aktivnost u implementaciji strategije je da vlade zemalja potpisnica pripreme akcione planove, u kojima trebaju navesti na koji način će ostvariti ciljeve na državnom nivou. Evropska komisija ponudila je tehničku i finansijsku pomoć za pripremu planova, nakon kojih se ulazi u fazu implementacije. RCC će koordinirati nastojanja, te način na koji se strategija realizuje u predstojećim godinama. Realizacija strategije naći će se i u izvještaju o napretku, koji se predstavlja za zemlje regiona svake godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: