Dom naroda PSBiH
89

Usvojena dopuna Zakona o radu, studenti konačno mogu raditi legalno

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Poslanici u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici dopunu Zakona o radu kojom se omogućava zapošljavanje studenata na privremenim i povremenim poslovima.

Ovaj potez pozdravio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

"Usvajanje ove dopune Zakona o radu predstavlja značajan korak ka poboljšanju radnih uslova za studente. Ovaj propis, odnosno dopunu Zakona o radu, smatramo da ima mnogostruke efekte, posebno efekte kada je tržište rada u pitanju. Ovo je, između ostalih, inicijativa samih poslodavaca, a ove dopune Zakona o radu će omogućiti i poslodavcima i studentima da direktno potpišu ugovor o obavljanju povremeno - privremenih poslova", istakao je ministar Delić.

Riječ je o sezonskim poslovima za koje nisu sistematizovana radna mjesta kod samog poslodavca i iz perspektive studenta ovo će studentima omogućiti da steknu određena radna iskustva, obezbijede određenu finansijsku korist, dok će poslodavcima omogućiti da dođu, posebno u sezoni i mjestima gdje su sezonski poslovi izraženi, do radne snage za ove poslove.

"Ovo se posebno odnosi na ljetni period kada imamo povećan dolazak turista u Federaciju BiH i kada su sami redovni studenti na raspustu. Ova dopuna svakako će olakšati i roditeljima iz manjih sredina koji šalju studente da studiraju u univerzitetskim gradovima. Mi svi znamo da studenti, pa čak i džaci rade, ali radi na crno. Ovo je jedinstven alat kako da legitimno i na legalan način studenti dobiju ugovor o povremeno - privremenim poslovima", zaključio je Delić.

Ministar je također naglasio da je ova dopuna rezultat inicijativa i konstruktivnog dijaloga sa svim relevantnim sudionicima, te da će Ministarstvo rada i socijalne politike nastaviti s promicanjem politika koje će unaprijediti prava i položaj svih radnika, uključujući i studente koji se zapošljavaju prema novim odredbama Zakona o radu, sve do donošenja lex specialis zakona koji se tiče studenata, a koji je u nadležnosti obrazovanja.

Podsjećamo, radi se o minimalnim dopunama Zakona koje tretiraju obavljanje privremenih i povremnih poslova gdje se može zaključiti ugovor obavljanju privremenih i povremnih poslova sa studentom, odnosno sa licem upisanim na akreditovanu visokoškolsku ustanovu koje studij pohađa redovno, vanredno, učenjem na daljinu ili kombinovanjem ova tri modela studiranja na način utveđen statutom visokoškolske ustanove u skladu sa propisima kojima se uređuje visoko obrazovanje u BiH, odnosno Federaciji BiH.

Ugovor sa studentima može se zaključiti isključivo za poslove koji nisu poslovi sa povećanim rizikom u skladu sa propisima iz oblasti zašte na radu, te za poslove za koje se kod poslodavca zaključuje ugovor o radu na određeno vrijeme, te sezonski i pomoćni poslovi sa punim ili nepunim radnim vremenom.

Ugovor sa jednim studentom se može zaključiti najviše dva puta u toku jedne godine i to najduže 180 dana u toku jedne kalendarske godine.