Posao
294

Upozorenje za buduće srednjoškolce: Na birou najviše gimnazijalaca i ekonomskih tehničara

Piše: M. N.
Od 15. juna u Kantonu Sarajevo je počelo provođenje eksterne mature za učenike koji su uspješno završili deveti razred osnovnih škola. Nakon položene mature, slijedi najvažnija odluka koja može biti životna prekretnica svake osobe - koju srednju školu upisati?

U KS upisni rok u srednje škole trajat će od 22. do 26. juna, a u obzir se uzimaju rezultati eksterne mature, školski uspjeh i uspjeha na takmičenjima. Svake godine stručnjaci upozoravaju roditelje i djecu da ne upisuju srednje škole i fakultete s kojima nema budućnosti, odnosno, one obrazovne ustanove koje su već izbacili toliki broj kadra da u narednim godinama neće biti potrebe za njihovim angažovanjem. Nažalost, iz godine i godinu svjedočimo kako se politika obrazovanja i potreba tržišta razilaze i stvaraju se suficitarni kadrovi koji će se nakon završenog poslovanja prijaviti na biro.

Kada je u pitanju područje cijele BiH, suficitarna zanimanja su, kao i u prethodnom periodu diplomirani kriminalisti, ekonomisti, pravnici, politolozi, žurnalisti, socijalni radnici, profesori sociologije i pedagozi za VSS, trgovci, ekonomski tehničari, mašinski tehničari, maturanti gimnazije i saobraćajni tehničari za SSS i bravari, vozači motornih vozila, prodavači, frizeri-vlasuljari, kuhari i metalostrugari za KV i VKV.

Građevinci i ugostitelji najtraženiji

Kako nam je rekao Boris Pupić iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prema broju objavljenih oglasa najtraženija zanimanja u našoj zemlji za VSS su IT inžinjeri, softver inžinjeri, inžinjeri elektrotehnike, građevinski inžinjeri, diplomirani farmaceuti i doktori medicine-specijalisti, za SSS prodavači i ugostitelji, mašinovođe, operater za unos podataka, tehničar za građevinske materijale i tehničar za sigurnost saobraćaja, a za VKV i KV su krojači, zidari, varioci, kožari, asfalteri, drvoresci, te rukovaoci kranom.

"Osnovna preporuka je da se mladi prvo informišu o potrebama tržišta rada, te da svoje obrazovanje prilagode ovim potrebama", rekao je Pupić za Klix.ba.

Sporazumi sa Slovenijom i Njemačkom

Od 388.848 osoba koliko je bilo na evidenciji nezaposlenih na području FBiH u aprilu 2015. godine, najviše ih je sa KV spremom (132.366) i sa srednjom stručnom spremom (101.111). Krajem aprila ove godine na evidenciji nezaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine bilo je najviše diplomiranih pravnika i ekonomista te svršenih studenata fakulteta političkih nauka (VSS). Kad je riječ o srednjoj stručnoj spremi (SSS) na evidenciji nezaposlenih najviše je bilo maturanata gimnazije, medicinskih sestara te ekonomskih i mašinskih tehničara.

"U procesu odlučivanja o daljnjem školavanju vrlo bitna je samospoznaja, tj. otkrivanje osobnih afiniteta prema određenoj vrsti zanimanja. Također, u proces odlučivanja trebalo bi da budu uključeni roditelji, odnosno staratelji, koji bi trebalo da doprinesu donošenju ispravne odluke. Ta odluka bi se trebala bazirati na utvrđenim afinitetima, ali pri tom uzimajući u obzir kretanja na tržištu rada, tj. podatke o suficitarnim i deficitarnim zanimanjima. Mišljenja smo da bi se u okviru obrazovnog sistema više pažnje trebalo posvetiti segmentu karijerne orijentacije. Naime, kroz obrazovni sistem bi se djeca trebala usmjeravati prema zanimanja koja su tražena na tržištu rada, što je bitan faktor prevencije nezaposlenosti", rekli su za Klix.ba u Federalnom zavodu za zapošljavanje.

Ukoliko planirate raditi van granica BiH, podsjećamo da naša zemlja ima potpisane sporazume o zapošljavanju zdravstvenih radnika sa Saveznom Republikom Njemačkom, kao i sporazum za zapošljavanje naših radnika iz raznih oblasti u Sloveniji.