Posao
40

U Sarajevu 1. jula "Konferencija o rastu zaposlenosti – na putu ka oporavku"

Klix.ba
U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Svjetske akademije umjetnosti i nauke (World Academy of Art and Science) 1. jula 2014. godine održat će se međunarodna konferencija pod nazivom „Konferencija o rastu zaposlenosti – na putu ka oporavku“.

Cilj konferencije je da ukaže da nezaposlenost i ekonomska kriza predstavljaju najveće probleme i opasnosti sa kojima se čovječanstvo danas susreće.

Ova konferencija će pokušati oblikovati inovativne ideje i mjere neophodne za prevazilaženje ovih izazova i prijetnji, uz istovremeno potenciranje potrebe za rješavanjem problema kreiranja novih radnih mjesta u periodu nakon katastrofalnih poplava koje su teško pogodile i razorile Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku.

Također će biti organizirani forumi zapošljavanja mladih, sistema zapošljavanja i finansiranja zapošljavanja u okviru kojih će se kroz konkretne primjere i projekte ukazati na moguće pravce rješavanja problema nezaposlenosti u BiH i regionu.

Učesnicima konferencije, pored ostalih, obratit će se zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija, generalni direktor Svjetske akademije umjetnosti i nauke Garry Jacobs, počasni predsjednik Svjetske akademije umjetnosti i nauke akademik Ivo Šlaus, direktorica Svjetske banke u BiH Anabela Abreu, šef Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Peter Sorensen, rezidentni koordinator Ujedinjenih naroda i rezidentni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Yuri Afanasiev i drugi domaći i međunarodni stručnjaci u oblasti rada i zapošljavanja.

Svi koji žele uzeti učešće u radu konferencije mogu se prijaviti Ministarstvu vanjskih poslova BiH putem e-mail adrese: [email protected]

Svjetska akademija nauka i umjetnosti (WAAS) je međunarodna nevladina naučna organizacija, koja okuplja više od 700 članova iz više od 80 zemalja. Članovi WAAS se biraju na osnovu istaknutih dostignuća u oblasti nauke, umjetnosti i humanističkih disciplina, posvećenih rješavanju gorućih socijalnih problema čovječanstva. Akademija nastoji promovirati znanje, jačanje javne svijesti o socijalnim posljedicama i političke implikacije tog znanja i pružiti "liderstvo u misli koja vodi do akcije".