Šta znači svaka od njih
16

Tri fraze koje se svaki dan koriste na poslu u Finskoj kao najsretnijoj zemlji na svijetu

B. R.
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Prema posljednjem izvještaju o sreći, Finska je ponovo najsretnija zemlja na svijetu, i to sedmu godinu zaredom.

Miika Makitalo, izvršni direktor finske kompanije HappyOrNot, ukazao je da postoje dva faktora koja pomažu Fincima da pronađu sreću i na poslu. Prvi faktor jeste visok nivo povjerenja u institucije i kolege, a drugi faktor je ravnoteža između poslovnog i privatnog života. Makitalo je naglasio da postoje i tri fraze koje odražavaju finski mentalitet u pronalasku sreće i zadovoljstva na poslu.

"Niko nije rođen kao kovač"

"Niko nije rođen kao kovač" je fraza za koju je Makitalo istakao da podrazumijeva to da niko nije rođen kao profesionalac te da uvijek postoji nešto za naučiti. Cilj je ovom frazom podstaći ljude da naporno rade sjajan posao, čak i onda kada se još uvijek uče.

"Ako sanjate o nečemu, idite prema tome. Konkurišite za pozicije koje priželjkujete. Kada nešto naučiš, to uradiš", mišljenja je Makitalo.

Stručnjaci su saglasni da razmišljanje o karijernom razvoju i uvjerenje da se radne vještine mogu poboljšati vježbom predstavljaju privlačan kvalitet svakog radnika. Spomenuta finska fraza odražava i to da je u prihvatljivo griješiti tokom učenja, sve dok se to koristi kao prilika za poboljšanje. Kako je napomenuo Makitalo, nije potrebno, niti se očekuje da se nešto savlada prvog dana - potrebno je imati milosti prema sebi.

"Ozbiljna poslovna pitanja su riješena. Inače ćemo biti kao Marijine kokoške na slobodi"

"Ozbiljna poslovna pitanja su riješena. Inače ćemo biti kao Marijine kokoške na slobodi" je fraza koja dolazi iz finskog romana "Nepoznati vojnik". Ovom frazom se izražava potreba da se prvo završi posao, a onda da se ostatak vremena koristiti onako kako vam odgovara. Osim toga, kako je ukazao Makitalo, ovom frazom se ukazuje na to kako funkcioniše finska poslovna hijerarhija.

"Sve što je hitno bit će urađeno. Ne zanimaju nas strukture, šefovi. Nemojte mi dolaziti da govorite šta da radim. Znam šta treba da radima i ja postavljam prioritete", objasnio je.

Makitalo kao izvrši direktor podržava zaposlenike da mu direktno daju povratne informacije. Prema njegovim riječima, svaki zaposlenik može doći do njega i kazati: "Miika, to nema nikakvog smisla, popravite strategiju". Tvrdi da u Finskoj svaki radnik jednako doprinosi.

"Naprijed, reče baka u snijegu"

"Naprijed, reče baka u snijegu" je još jedna slikovita metafora, ali je ova u svrhu toga da se pomogne ljudima da prebrode izazove. Makitalo je naveo da se ova fraza koristi i tokom dugog sastanka na kojem se ne može odlučiti šta uraditi sljedeće. Kako je kazao, glavna ideja je da se posao završi, piše CNBC.