Komentari (145)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Odmah sve pogrešno. Kod nas velika većina nema tu prosječnu platu, isto tako za većinu je misaona imenica samo 180 radnih sati mjesečno. Na žalost postoje "radnici" koji imaju duplo manju platu i duplo više radnih sati.
Hercegovac 100%u pravu
@Dornauszieher®: Nema. Procitaj moj drugi komentar pa ces vidjeti gdje klix pravi gresku.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Zivim sa porodicom u Danskoj skoro 21 godinu. Vec dugi niz godina radim u PRISTOJNOM preduzecu, te stoga mislim da sam prilicno kompetentan da prokomentarisem clanak. Gospodin koji je pisao isti je vjerojatno pomjesao satnicu radnika na dvoru Katarskog princa i prosjecnu satnicu u Danskoj. Procjecna satnica iznosi cirka 50% od gore navedenog iznosa. Pored toga, moram priznati, da mi je svrha clanka takodjer nerazumljiva. Autor clanka neka ovo shvati kao dobronamjernu kritiku.
Niste u pravu adtb. Minimalna satnica iznosi 115 dkr. Dagpenge (ekonomska pomoc za nezaposlene na burzi rada) iznosi 111,75 kr.
adtb u pravu 100000000 posto
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
- Mjesec rada nije 180 sati nego 167 -Prosjecna neto placa 834 KM=427,70 €/mjesecno= 2,56 €/satu, po evropskoj kalkulaciji to je 3,41€/satu bruto,odnosno 6,82 €/satu je trosak poslodavca po satu sracunat na 12 mjeseci od 14 isplacenih placa.I kako se ne zna.Evo kako ja znam kolika je placa?Onaj prosjek u EU od 24,60 €/satu dakle nije zarada radnika kako se cini piscu teksta,nego ukupan trosak poslodavca za placu po satu na bazi 12 mjeseci iz 14 isplacenih placa u godini.Zato je bruto placa oko 12,30€ od cega radniku pripada neto nekih 8,2€/satu.Dakle neto place radnika u EU odnosno trosak poslodavca po satu su 3,2 puta veci od bosanskih.
Ovaj vash istrazivacki novinar je bash omanuo. Zivim i radim u Danskoj i iako satnice jesu visoke, mi i placamo visoke poreze. Osnovica je od 36-39 % u zavisnosti od opshtine i onda na to ide top porez i odvajanje za nezaposlene od 8 %.. -Znaci da ako netko ima i tako visoku satnicu onda taj isti placa i izmedju 53-60 % poreza na placu. Ali tako visoka satnica ne postoiji za shire narodne mase ☺
satnica političara i guzonja U BOSNI I HERCEGOVINI IZNOSI 5000 EURA. zato je kompletna prijeratna srednja klasa spala na to da na ulici čučne i ispruži ruku ili ako ima sreće da se hrani u NARODNOJ BIJEDNOJ KUHINJI kod one debele tetke. I njoj je loše, vidi se.
kome ne valjda nek ide u Dansku pa nek zivi :)
Radim u Americi vec 20 godina, satnica nije losa a mogla bi biti I bolja 47$ po satu plus preko vremeno 1.5X
isto ko i kodnas 834 km da je tako jebes švicarsku
Jos jedna "analiza" iskruzi/zaljepi formata odnekle koja ne uzima glavne cinjenice u obzir. Hajd napravite analizu koliko ti dnevno para treba da prezivis u Bugarskoj, koliko u BiH a koliko u Danskoj?? Pa onda ta primanja od 40eura po satu stavite u kontekst. *ebalo te 40Eura po satu u zemlji u kojoj kutija cigara kosta kao steka istih cigara u BiH ili gdje se paprika prodaje po komadu a kosta onoliko koliko 5kg paprika u Bih.
S kojim pravom se uopšte poredimo sa Danskom?!
OPET LAZETE kod nas je dnevnica 10 maraka 5 eura a radi se 12 sati
Imaju li oni hrvatsku TV..za katolike koji su se rodili u BiH, a nikad nisu ni bili u hrvatskoj duze od 7 dana..al' ipak misle da su hrvati :)
bilo bi dobro da prestanete loziti narod ovakvim clancima! u becu je satnica min 10e, al isto tako treba rece da je soba u stanu 300e, plus hrana koja je skupa samo tako, mjesecna karta za prevoz 50e itd itd....tako da se sve to iznivelise...
Moja satnica je 2,05 KM i nesmijem se žaliti inace odmah otkaz,kaze sef ako neces noga ima ko hoce.
kod nas su iz protesta nezaposleni i nerade oni sto nemogu nagurat na 40 eura nasat.
Zato je kod njih hljeb 2.5 € svjež (cca. 5 KM ) dok je kod nas 1KM.
Kod nas satnica 2,05 KM i mozes kupiti 2 hljeba za sat,gore satnica 20€ pa skontaj koliko hljeba moze kupit gore za sat posla,skup je nama hljeb i 0,5 KM.
sams1 s tim sto ne kupujes samo hljeb u zivotu
aj ba ne serite zato sve je 5 puta skuplje