Komentari (61)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ovo je ono kad te neko namjerno podjbaje :) ko nas redakcija klixa :) al uredu je
Ma nije, ovo su podatci statistickog zavoda, ti statisticki uhljebi izgleda u obzir uzeli samo svoje plate.........lakse im sracunat.
Ma politicari i Uhlebljeni po drzavnim fimama poput elektra , poste itd. nabijaju prosjek da ga racunaju po obicnim gradjanima bili bi 300-350 KM . Oni imaju od 2.500 do 7.000 KM plate tako se nabere prosjek pa se gradjanima plasira informacija da je prosjecna plata 850 KM .. Pa vi stvarno mislite da smo glupi ! Ebo vas prosjek zna narod kako zivi od tog prosjeka ako uzmemo da je PROSJEĆNA potrosacka korpa 1500 KM . Samo ne shvatam kako ovdje davno nije izbio rat ne gradjanski nego rat gladnih protiv elite ? Dokle ovaj narod ima strpljenja ...
Pokazite koja je prosjecna plata kod robovlasnika - privatnika ???
1000KM evo ako te zanima i platnu listu da ti pokažem a u pitanju je sss radi se od 9-5 subotom 9-3 i prijava...normalno moraš imati znaje u svom poslu i raditi a ovi što su naučili tarlahati mudima e neka trlajau i dalje
a ako ima da neko hoće raditi , trebaju još dva majstora....
PRIKAŽI ODGOVORE (6)
joj majko puni smo para.... ma u rangu smo sa Nj emackom....hahahahahah
ja radim za 150km mjesecno!!!
Isto toliko je regres u Federalnim institucijama.
832 KM u brutu, a kad odbiješ sve poreze i doprinose na platu, dođe vam ga 400 maraka ;)
@beha Znam šta piše već konstatujem šta je veća realnost. Čija je to prosječna plata 832 KM u netu? Možda od čistačica u predsjedništvu, a one koje čiste po kreditnim biroima, čiste za 300 maraka mjesečno.
A bez plata parlamantaraca (one realne plate) iznosila bi 200 KM
kakva prosjecna...moja plata je 380KM + topli. katastrofalno. racunaju ministraske plate i plate drzavnih sluzbenika
"Istraživanjem su obuhvaceni zaposleni u pravnim osobama svih oblika vlasništva, u tijelima državne vlasti svih razina, ustanove i druge organizacije po organizaciono-teritorijalnom principu na razini opcine. Nisu obuhvaceni zaposleni u obrtu i slobodnim profesijama kao i pripadnici obrane. Podaci o placama prikupljaju se izvještajem koji se u pravnim osobama popunjava na osnovi evidencija o placama." Ova cifra gore je prosjek PROSJEKA plata u raznim djelatnostima. Pa se ni iz podataka u izvjestaju ne moze vidjeti koliko su te cifre mjerodavne jer se ne moze izracunati medijana - tj. plata koja bi listi plata slozenih od najmanje do najvece bila tacno u sredini. No, cak i iz ovako zaokruzenih podataka se vidi da prosjek bjezi udesno. AVG: 855.57 KM MED: 768 KM (plata u Poslovanju nekretninama) MIN: 536 KM (Građevinarstvo) MAX: 1392 KM (Financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja) Tj. Navedeni prosjek i nije bas mjerodavna vrijednost. Visoke plate su drasticno vise od niskih.
Sasvim suvisna i besmislena informacija meni koji nemam nikakvu platu.
Ja još uvijek živim ispod prosjeka...
obzirom da su plate u parlamentu 4000,a nase oko 300,otprilike to je taj prosjek
Ma to nema veze sa vezom! U taj prosjek ulaze i plaće državnih dužnosnika, parlamentaraca, policije, i svih ostalih koji SAMO TROŠE NAŠE A NE ZARAĐUJU NIŠTA, i još nas ovi treći pendreče ako se pobunimo zbog te pljačke! Kakva vam je to statistika?! Izbacite naprijed navedene iz statistike i prosjek će biti jedva 300km. I naravno, od tih 832 koje ste naveli, odmah odbijte onih 17%PDVa (što je -144) koje narod plaća NA SVE što kupi ili potroši, pa i na one stavke koje su državne.., plin, struja, telekom (porez na porez), pa trošarina na gorivo (iako nam već uzimaju marku po litri). Niste tako računali, jel’ da?
Ne pričaj gluposti. Danas niko ne radi za 300KM. Plaće su po 500 -700KM
@joseph.murphy.56808: Ma jok ba. Sakrili su oni svoje plate bolje. Prosjek u "Javna uprava i obrana, obavezno socijalno osiguranje" je jedva 1128 KM. Tek 70-tak maraka vise nego u zdravstvu. Jer racunaju svoj prosjek poredeci se sa cistacicama i kafe kuharicama u citavoj opstini iz koje su podatci. Pa se iz tih prosjeka pravi drzavni prosjek u "Javnoj upravi", pa iz njega ovaj gore prosjek prosjeka u clanku. Nedajboze sirovih podataka pa iz toga izvuci srednju vrijednost i medijanu. Lako bi se moglo desiti da ih dijeli citava jedna decimalna vrijednost.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Ovo je sve frizirano.
Prosjecna cuna je 18 cm, ali uvijek ima onih koji umaju cunu 25 cm, ali i onih sa 14 cm duljine
@Damir.sar sto se tice skolovanja nemozemo svi biti fakultetlije jer ako budemo koc e tebi popravit auto ili prozor ako ti ga neko razbije ko ce ti napraviti kauc gdje spavas itd. ovdje nije bit koliko i sta uzimaju za prosjek bit je u tome da se obezbijede normalni uslovi za zivot da onaj ko osnuje tek porodicu ima neku sigurnost a ne odma 70000 KM kredita za stan pa gledaj odakle je vedro. Sve u svemu nemamo osnovne uslove za zivot nema vise srednje klase sada ili imas ili nemas a i sa fakultetom treba imat dobru stelu da se zaposlis na lijepo mjesto. A o tome mozes se raspitati na birou koliko je fakultetski obrazovanih ljudi samo bez posla, ja nemam fakultet zavrsen imam solidnu platu radim i borim se dalje da sebi i svojoj porodici nesto ostvarim. Ali kazem da je sramota sto porede plate nekih guzonja sa platama obicnih radnika koji jedva kraj s krajem sastavljaju...
Svi koji se trude i zarađuju. Oni fakultetlije što su na birou su mahom ekonomisti koji ne znaju izračunati ni kamatu, kriminalisti koji uopšte nisu potrebni na tržištu rada, pravnici, novinari, učitelji koji i ikada su upisivali fakultet trebali su pogledati na birou da će biti višak. Završi građevinu, ETF, mašinstvo pa će biti i posla. Naravno, ko je dibar u onome što radi ne mora imati ni srdnju da bi imao dobru zaradu
Pekara 300 km,trgovina 300 km,branje malina 1,3 km po gajbici branje od 7 do 19.konobar ako sta sa strane ne klepi i on je tu negdje.Po toj kategoriji nije ni 200,a to radi vecina koja je na birou.Neka malo privatluk saberu.
u Drvoprometu (Merkatoru ) nije plata 700 KM odnosno u Konzumu 800, vec plata i topli obrok. Pogledaj platnu listu,pa ces vidjeti. Isto tako u ostalim firmama.Plata je jedno,topli obrok drugo.
Ma vi u Rajvosa ste cudo bozije.A i tvoji izgleda svi rade i redovne plate, malo cudno za Bosanske prilike.Ovaj prosjek plata je cista zajebancija u zdrav mozak ????
PRIKAŽI ODGOVORE (3)