Komentari (90)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Zapošljavanje u drzavni sektor su vitalni nacionalni interesi :)
Treba od Bosne napraviti tax haven jer nema te matematike koja je losa gdje se Sarajevo napuni firmi iz komsiluka i dalje :)
Ali naravno, to nije u interesu sinovima komunista koji trenutno vladaju Bosnom, brojeci jedno 99%. U mom misljenju svaki od njih bi trebao ostatak svog zivota provesti u ZATVORU.
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
"Posljednji statistički podaci govore da je u BiH, na državnom, entitetskim, kantonalnim, te lokalnim upravama i Brčko Distriktu zaposleno čak 184,148 osoba. Činovnički aparat na nivou BiH porastao je samo tokom 2011. godine na više od 22,200 zaposlenih, za čije se plate godišnje daje više od 250 miliona eura." Dakle, BEZ Telecoma, Elektrodistribucije i ostalih drzavnih firmi to izadje na 206,348 osoba. Sto je kad se uzme u obzir da je svaka ta zaposlena osoba clan porodice sa oko 2 djeteta + suprug ili supruga + bar po jedan ziv roditelj oba supruznika - oko 1,238,088 ljudi kojima je u ovoj ovakvoj situaciji sve potaman i kako treba. Eto vam i revolucija i protesti i sve ostalo. Ne morate dalje nista gledati. Ne treba traziti ni direktore, ni tajkune, ni ratne profitere, ni kriminalce... Eto vam dje je status quo i ko nas drzi gdje jesmo ovih 20 godina. Trecina stanovnika u ovoj drzavi zivi dobro. Ako vama nije dobro, to je zato jer ste budala.
parafraziram "samo tokom 2011. godine se zaposlilo 22 200 na drzavnu sisu" e to je sdp vladavina
Da, da... Samo je SDP na vlasti a ovi svi ostali su se odrekli uticaja i veza i spaga koje vuku. Nemoj biti naivan. Pa pune ti sve gore navedene uprave svih mogucih stranaka. Jer tako mora biti, po nacionalnom kljucu. No drzi se ti jednog, imaginarnog, nacionalnog ili politickog neprijatelja kog ti odozgo pokazuju prstom. Samo nastavi tako. Ne gledaj to sto ti brojke fino pokazuju da su POLITICKE STRANKE postale klasa za sebe, mimo ostatka gradjana. Ovih milion i kusur preracunato izadje na oko 33%. U drzavi u kojoj je 48% na rubu siromastva, a 18.5% ISPOD TE LINIJE. 33 + 48 + 18.5 = 99.5% SDP, SDA, HDZ, SNSD, SDS... Isti qurac. Ovo je zemlja gdje umjesto donje, srednje i gornje klase imamo siromasne, one na rubu siromastva i politicku klasu. Ja i ti ih znamo po tim skracenicama - medjusobno oni su svi jedni drugima KOLEGE.
Kao što rekoh.....glup je onaj ko je ovo izračunao a i vi što prenosite glupe vijesti.
haha cuj porasla za 200 posto jest mozda 200km . toliko ste obrazovani
samo bacajte ublehe ljudima! Velik broj zaposlenih prima minimalac ko je u privatnim kompanijama! Kod privatnika ne moze se strajkovati, jednostavno ako ti se ne svidja ides i gotovo. Jedino su zaposlenici u drzavnim insitucijama mogli zahtjevati povecanje svojih plata preko sindikata i dobijali smo ih i na kraju smo dovedeni u situaciju da nam preko 60% buzeta ide na plate drzavnih namjestenika!
Zanima li te rad na 1 web sajtu na kom mozes zaraditi 100-200 dolara mjesecno (2-3 sata rada na dan)? Radi se o sajtu koji se bavi klikanjem na reklame i radom na mini taskovima koji su na engleskom(trebalo bi solidno da znas engleski). Isplata se vrsi tako sto se otvori racun na banci i oni vrse uplate od 2 dolara pa navise. Nema neko fixno radno vrijeme, radis kad imas vremena sajt ne trazi nikakva ulaganja.sajt detaljnim informacijama ,mozes procitati cisto informativno,NAJBOLJI DOKAZ SU HILJADE REGISTROVANIH CLANOVA S NASIH PROStora http://zaraditeodkuce.webs.com/
Nije samo javni sektor sporan...Uzmite farmaceutsku industriju npr., masu stranih kompanija, nijedan farmaceut nema manje od 2500 KM, sto je van svake pameti, a govorimo o terenskim obilascima poslovnica, ne o radu u proizvodnji lijekova i sl...Po mom misljenju su pretplaceni. Naravno, tu su jos mnostvo stranih kompanija, sa enormnim primanjima. Da ne govorimo o privatnom sektoru (koji se bogati na stetu drzave, prijavljujuci radnike na minimalce i placajuci ih "300KM", a ostalo ispod stola), bankama, drzavni sektor (institucije) su mala maca kakvih ima...
Taman konto ici negdje vani da radim, ali poslije ove vijesti ipak ostajem :P
Kakve ste indikatore koristili za ovu statistiku zivota vam?
znaci najmanje je rasla u zadnje tri godine...
Nasi politicari i nadlezni su,dragi bh.narode,uveli zakon kojima se zabranjuje zapošljavanja u javnom sektoru i smanjenje plata. JEDVA CEKAM DA OPET ZA TAKVE IZADJEM NA IZBORE I GLASAM!
kad čitam ove članke steknem utisak da bosanci ne znaju šta će od para
to much snova@ drug upravo zbog tog govnara se ne mozemo izboriti za bolje sutra
Stanje je realno mnogo gore, plata porasla za 200 %, a vrijednos marke pala za 300 %, mogu statističari muljati i evropljani bacati svoje nedobronamjerne prijedloge, ali mi znamo kako nam je u ovoj septičkoj jami !!!
Zanima li te rad na 1 web sajtu na kom mozes zaraditi 100-200 dolara mjesecno (2-3 sata rada na dan)? Radi se o sajtu koji se bavi klikanjem na reklame i radom na mini taskovima koji su na engleskom(trebalo bi solidno da znas engleski). Isplata se vrsi tako sto se otvori racun na banci i oni vrse uplate od 2 dolara pa navise. Nema neko fixno radno vrijeme, radis kad imas vremena sajt ne trazi nikakva ulaganja.sajt detaljnim informacijama ,mozes procitati cisto informativno,NAJBOLJI DOKAZ SU HILJADE REGISTROVANIH CLANOVA S NASIH PROStora zaraditeodkuce.webs.com
trenutno sam na tom sajtu , zaraditi mozes samo ti preko nas referala , engleski moras znati ko hafiz , a maksimalna zarada je 3 dolara mjesecno KO HOCE DA SE REGISTRUJE NEKA UKUCA NEOBUX.COM A NEK NE IDE PREKO NJEGOVOG LINKA JER VAM TAKO SKIDA NOVAC
Jeste, ali dok je drzavni sluzbenik mjesecno radio za 500 KM, istovremeno je konobar dnevno uzimao 40-50 KM. Pricalo se da su Malcini konobari u Senatoru izlazili i po 2500 KM mjesecno. Tada se niko nije bunio niti spominjao glomaznu administraciju. Takodjer, tada gazde nisu vozali Q7, Mercedese, Porsche i jos bjesnija auta kao danas. A nije se ni hodalo po Hurgadama, Istanbulima i nije se islo na skijanje u Austriju. Jednostavno receno - gazde su postali gladniji i smanjili plate u realnom sektoru. Za ovako uredjenu drzavu kao sto je BiH, 23% BDP-a je jos i malo.
Taj neki takav konobar, iako je postojao, te pare je dobijao od bakšiša gostiju na dobrovoljnoj bazi, a državni službenik pare dobija iz budžeta koji je javno dobro, znači dobro svih nas, sa čim se većina poreskih obveznika ne slaže. I ti imaš pravo da pokreneš privatni biznis i voziš Q7 i mercedes. To će me mnogo manje tangirati od plata koje se isplaćaju od nameta koje snosim. I ne bi trebalo gledati pojedinačne slučajeve nego prosjek.
Pa nemaju ni svi drzavni sluzbenici plate po 6000 KM kako se u javnosti stvorila slika. Ja sam za to da se svim na budzetu plata krece od 1200 do 2000 KM od namjestenika do premijera. Vecinu budzetskih korisnika cine namjestenici sa platama do 1200 KM. Znaci jedna ministarska guzica procerda koliko 4 namjestenika i to samo po osnovu plate, a namjestenici ni sluzbenici nemaju baksis ( za razliku od ministara). I nece se postici veliki napredak ustedama na platama ako se taj ustedjeni novac ponovo nadje na racunima ministara i izabranika naroda umjesto da bude ulozen u otvaranje ili sanaciju vec postojecih fabrika i radnih mjesta.
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
znači da je danas realna prosječna plaća oko 500 KM, ne računajući plaće državnih službenika, funkcionera i političara.
Upravo tako. Prosječna plata u realnom sektoru je oko 500 KM (najviše 550 KM) ako isključiš plate budžetskih korisnika.