|

Prijavilo se 850 poslodavaca sa zahtjevom za 2.500 pripravnika

Prijavilo se 850 poslodavaca sa zahtjevom za 2.500 pripravnika
0
S
SRNA
30.12.2011. u 14:21
0
komentara
0

dijeljenja
Prijavilo se 850 poslodavaca sa zahtjevom za 2.500 pripravnika
Na konkurs Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske za zapošljavanje pripravnika sa visokom i višom stručnom spremom prijavilo se oko 850 poslodavaca sa zahtjevom za zapošljavanje oko 2.500 lica koja su na evidencija biroa, rekao je danas predsjednik Upravnog odbora Zavoda Milan Andžić.
Andžić je rekao da Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje na današnjoj sjednici nije razmatrao odobravanje sredstava za projekat zapošljavanja pripravnika, već će to učiniti polovinom januara iduće godine.

On je istakao da će u okviru Projekta "Znanjem do posla" biti zaposleno 850 pripravnika sa visokom i 150 sa višom srednjom spremom, naglašavajući da je veliko interesovanje poslodavaca za ovaj projekat .

"Prednost će imati poslodavci iz oblasti poljoprivrede, prerađivačke industrije i proizvodno-uslužnih djelatnosti, oni koji će zapošljavati lica sa invaliditetom, i to iz nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština, a kod pripravnika oni koji su duže na birou", rekao je on na konferenciji za novinare u Palama.

Izvršni direktor za sektor aktivnih mjera zapošljavanja Snježana Borovčanin istakla je da je vrijednost Projekta zapošljavanja pripravnika 11.283.000 KM. Zavod za zapošljavanje će u poljoprivredi i proizvodnoj djelatnosti plaćati 70 odsto plate radnika i 80 odsto doprinosa, a ostalo poslodavci, dok će za zapošljavanje u društvenoj djelatnosti plaćati 50 odsto plate i doprinosa.

Ona je naglasila da u realizaciji ovog projekta ne može biti nikakvih malverzacija, jer Zavod ima sigurnu vrstu kontrole odobrenih sredstava.

"Svaki poslodavaca sa Zavodom sklapa ugovor i projekat se prati godinu dana, a Zavod vrši refundaciju sredstava, tako da ne može biti nikakvih preavara", rekla je ona.

Borovčanin je naglasila da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS zaključno sa 30. novembrom nalazi 151 576 lica, što je za oko pet odsto više nego u istom periodu prošle godine, od čega je 9 230 sa visokom stručnom spremom i 2 500 sa višom stručnom spremom .

Prema njenim riječima, na evidenciji Zavoda je najviše lica sa trećim stepenom i kvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika.

Direktor Zavoda za zapošnjavanje Milko Čolaković istakao je da je ovaj projekat u skladu sa Strategijom zapošljavnja koji je Narodna skupština Srpske usvojila početkom godine i u skladu sa Ekonomskom politikom .

Čolaković je istakao da će se Komisija za odabir poslodavaca strogo pridržavati principa da se stimuliše privreda, jer je to i cilj Vlade Republike Srpske.

"Prema podacima iz protekle godine, 52 odsto mladih ostalo je u poslu poslije odrađenog pripravničkog staža", istakao je on.

Prema njegovim riječima, biće urađena analiza svih projekata na kojima radi Zavod za zapošljavanje kako bi se vidjelo da li nešto treba mijenjati.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.