Za mart
3

Plate u RS najviše u finansijama, najniže u građevinarstvu

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Najviše prosječne neto plate u Republici Srpskoj u martu su isplaćene u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja - 1.363 KM, a najniže u građevinarstvu - 551 KM.

Niske prosječne neto plate u martu primili su radnici u oblasti turizma i ugostiteljstva - 557 KM, zatim radnici u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima - 569 KM, saopšteno je iz Saveza sindikata.

Prosječna martovska plata zaposlenih u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije iznosila je 579 KM, u trgovini 604 KM, u djelatnosti poslovanja nekretninama 619 KM, te u oblasti saobraćaja i skladištenja 629 KM i u prerađivačkoj industriji 641 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u RS u martu je koštala 1.894 KM, koju je prosječna isplaćena neto plata u iznosu od 840 KM pokrivala sa 44 posto.

Najviše novca u martu porodice u RS trošile su za nabavku prehrane - 699 KM, za stanovanje i komunalne usluge - 581 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 105 KM.

Odjeća i obuća koštala je 137 KM, higijena i njega zdravlja 88 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

"Iz navedenih podataka jasno je da je životni standard radnika i njihovih porodica u opadanju zbog stalnog rasta cijena roba i usluga, zbog čega je potrebno hitno potpisivanje Opšteg i granskih kolektivnih ugovora te povećanje plata svim zaposlenim", ocijenjeno je u Savezu sidnikata.