|

Pitanja koja ne smijete postaviti na razgovoru za posao

Pitanja koja ne smijete postaviti na razgovoru za posao
0
S
Sarajevo-x.com
21.11.2011. u 22:15
66
komentara
0

dijeljenja
Pitanja koja ne smijete postaviti na razgovoru za posao
Intervju za posao može biti stresan. Od istraživanja koje uradimo o kompaniji pa do sastavljanja liste zanimljivih pitanja, priprema za intervju je teška i naporna. Dok provodite vrijeme razmišljajući o intervjuu vrlo je važno da razmislite o pitanjima koja ćete vi njima postaviti, ali još važnije je da razmislite o smislenim pitanjima.
Dok sastavljate listu pitanja vrlo je važno da shvatite da je neke stvari bitnije ne pitati.

1. Hoću li morati raditi prekovremeno?

Činjenica da pitate o prekovremenom radu, već pokazuje da vi niste zainteresovani za to. Ukoliko vam je ta informacija neophodna onda je bolje da preformulišete pitanje i pitate ih kakav je njihov tipičan radni dan. Oni će vam dati odgovor koji će zadovoljiti vašu znatiželju, a kasnije ćete otkriti pojedinosti.

2. Da li imate specijalan program za roditelje?


Ova informacija vam zasad može samo nauditi. Činjenica da ste roditelj je divna, ali vaš budući uposlenik želi imati radnika kojem je bar hipotetički posao na prvom mjestu. Iako se ovo čini veoma površnim i diskriminatorskim, vaša najbolja politika bi bila saznati usput na koji način da organizujete čuvanje djece.

3. Za koje praznike ova kompanija ne radi?

Vi još uvijek tehnički nemate posao, tako da je besmisleno pitati kada imate odmor. Ukoliko postavite ovo pitanje, budite sigurni da će vas odmah precrtati sa liste. Sačekajte dok dobijete ponudu pa onda kada budete u prilici pregovarajte o slobodnim danima.

4. Kolika je plata ili kada ću dobiti povišicu?

Za vrijeme intervjua ne pitajte o povišici. Jednostavno, jer niste ni pokazali svoj kvalitet. Kada budete imali prilike pokazati se i provesti neko vrijeme u toj kompaniji moći ćete pregovarati o ovakvim stvarima. Do tada, sačekajte da vam se oni obrate, savjetuje Kaboodle.com.
Prijavi grešku


Komentari (66)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...