Okrugli sto
0

Papić: Sistemski urediti oblast socijalnog poduzetništva

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Socijalno poduzetništvo je inovatni model zapošljavanja jer nezaposlenost nije samo ekonomski nego i socijalni problem izjavio je danas direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) Žarko Papić.

Naveo je da Strategija razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine predstavlja veoma dobar primjer da se može razvijati sistem kada je riječ o socijalnom poduzetništvu.

"Planiranje razvoja socijalnog poduzetništva – primjer Kantona Sarajevo" bila je tema okruglog stola koji je u Sarajevu organiziran kao jedna od aktivnosti zagovaračke kampanje "Donošenje novih politika i mjera u oblasti socijalnog poduzetništva" koju Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH), Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) i Koalicija marginalizovanih grupa u BiH KOMA provode u okviru projekta Program održivosti civilnog društva (CSSP), sektor ljudska prava – marginalizovane grupe, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Cilj okruglog stola, kako je dodao Papić, jeste da se afirmiše ozbiljan korak naprijed u stvaranju sistema koji bi podržavao socijalno poduzetništvo.

"Namjera nam je da, kroz diskusiju i konkretne prijedloge i inicijative, podržimo zagovaranje implementacije mjera za razvoj socijalnog poduzetništva iz Strategije razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine, te mogućnosti repliciranja na druge kantone u FBiH koje se odnose na socijalno poduzetništvo", izjavio je Papić uoči početka ovog skupa.

Među bitnim mjerama ili ciljevima su, kako je naveo, priprema kantonalne strategije razvoja socijalnog poduzetništva, zatim zakona o socijalnom poduzetništvu, kao i formiranje centra za podršku razvoja, te novih modela socijalnog poduzetništva.

Posebnost socijalnih preduzeća je i to da im nije primarni cilj raspodjela dobiti nego ispunjavanje određenih društvenih ciljeva i ulaganje u dobrobit zajednice. Profit se zapravo, kako je dodao Papić, vraća u nova radna mjesta. Razvoj ovakve vrste poduzetništva može biti jedan od načina ublažavanja posljedica nezaposlenosti, naročito teško zapošljivih kategorija stanovništva.

Po riječima Majde Fetahagić, pomoćnice direktora Zavoda za planiranje razvoja KS-a koji je nosilac izrade Strategije razvoja KS-a, evropska agenda je prepoznala socijalno poduzetništvo kao ključni faktor za zapošljavanje i socijalnu inkluziju.

"I ne samo to, nego i za razvoj raznih modela socijalnog poduzetništva, inovativnih metoda i socijalnog kapitala koji je danas jedan od faktora razvoja", dodala je Fetahagić.