Ovo je presjek stanja
43

Od početka pandemije u Sarajevu bez posla ostalo 5.000 radnika

S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo oglasila se saopćenjem u namjeri da upozna javnost sa podacima koji mogu biti od značaja za kreiranje budućih politika ili za upoznavanje najšire javnosti sa kretanjima na tržištu rada u KS.

Službi za zapošljavanje KS je u prvih 6 mjeseci 2019. godine uplaćeno doprinosa za osiguranje u slučaju nezaposlenosti u visini od 18.918.494 KM.

Službi za zapošljavanje KS je u prvih 6 mjeseci 2020. godine uplaćeno doprinosa za osiguranje u slučaju nezaposlenosti u visini od 18.275.034 KM.

Kao što se može vidjeti pad naplate doprinosa od nezaposlenosti iznosi 643.460 KM ili u procentima cca 3,5%.

Ovaj manji pad uplata doprinosa neće imati nikakav utjecaj na redovne aktivnosti Službe u 2020. godini i sve obaveze po pitanju isplate novčanih naknada mogu se realizovati i biće isplaćene u redovnim rokovima kako zakon i propisuje, poručuju iz Službe za zapošljavanje.

Istovremeno, kada se posmatra rast broja nezaposlenih može se konstatovati da je prema podacima Porezne uprave u FBiH broj zaposlenih sa mjestom prebivališta u Kantonu Sarajevo sa 20.07.2020. godine iznosio 138.676, a da je u periodu od početka pandemije uzrokovane COVID-19 bez posla u KS ostalo cca 5.000 radnika, te se može konstatovati da pad zaposlenih radnika u KS u procentualnom iznosu je manji od 4% u odnosu na ukupan broj zaposlenih u KS.

Služba za zapošljavanje KS je na dan 24.06.2020. godine (promjena upravljačke strukture) imala neriješenih zahtjeva za isplatu novčane naknade u visini od cca 3.100 (zaprimljenih) predmeta. Služba će u sedmici koja započinje sa 27.07.2020. godine izdati sva rješenja za sve ove predmete koji su zaprimljeni u periodu proglašenog stanja nesreće, a dalje će se rješavati predmeti kako se zaprimaju.

"Još jednom želimo da uputimo riječi izvinjenja svim našim korisnicima, a posebno onima koji su obrade svojih predmeta čekali više mjeseci, i da, i ovom prilikom, potvrdimo da je novčana naknada njihovo pravo, te da novca za te isplate ima za sve korisnike. Ono što je posebno bitno i što želimo potvrditi je to da će Služba u narednom periodu sačiniti rebalans Plana poslovanja i usmjeriti sva potrebna sredstva u isplate novčanih naknada, a koje su prioritet po zakonu. Ujedno, želimo naglasiti da svi programi koje samostalno realizuje Služba i svi programi koji se realizuju preko Službe za zapošljavanje KS, a iste raspisuje Federalni zavod za zapošljavanje, realiziraju nesmetano i plaćanja prate dinamiku realizacije programa. Na kraju, Služba za zapošljavanje KS ostaje posvećena, a što je i zakonska obaveza, rješavanju svih zahtjeva za isplatom novčane naknade kao i realizacijom kako već započetih programa tako i programa koje ce Služba realizirati u budućnosti", navodi se u saopćenju.

Svim zaposlenim koji su u dane sedmičnih odmora radili u Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo, kako bi se korisnicima riješili podneseni zahtjevi za isplatu novčane naknade, upućuju zahvalnost.