{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njegova karijera je važnija od njene

S
Sarajevo-x.com
4.12.2007. u 08:52
0
0
Njegova karijera je važnija od njene
0
Njegova karijera je važnija od njene
Kada je suprug Regine Strauss dobio poslovnu ponudu koja ga je odvela u Francusku, Regina je spakovala svoje stvari i krenula sa njim. Ova priča, prema rezultatima novih istraživanja, nije ništa neobična jer parovi u većini slučajeva smatraju muževu karijeru važnijom iako supruga ima dobar i ugledan posao.
Istraživanja na Univerzitetu Iowa pokazala su da su supruge, u većini slučajeva, spremne odustati od svoje karijere, napustiti svoj grad i otići sa mužem pa čak i u drugu državu kako bi on napredovao u svojoj karijeri. Međutim, istraživanja su također pokazala da selidbom njegova karijera krene uzbrdo, a njena u suprotnom smjeru, izvjestio je Reuters.

"Rezultati naših analiza govore da većina parova često biva suočena sa odlukom o tome čija je karijera važnija, a odluke se rijetko donose samo na osnovu primanja već i na osnovu toga kako će to utjecati na psihu bračnih drugova. Muškarac se stoga rijetko odluči odustati od svoje karijere i prepustiti njoj ulogu osobe koja donosi novac u kuću“, objasnila je Mary Noonan, jedna od autorica studije.

Noonan je zajedno sa kolegama došla do zaključka da je u većini slučajeva muževa karijera prioritet te da u brakovima još uvijek vlada tradicionalna podjela uloga po spolovima.

U izradi studije analizirana su iskustva više od 2.000 parova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: