Posao
6

Ni na evropskom tržištu rada nisu svi jednaki

FENA
Građani EU smiju raditi u bilo kojoj zemlji članici - barem na papiru. U praksi, međutim, često nailaze na prepreke. Evropska komisija zato želi tačno definirati prava zaposlenih i odgovornosti zemalja u kojima oni rade.

Građani EU bi, tako bar tvrdi Evropska komisija, trebali lakše pronalaziti posao u drugim zemljama članicama EU.

Povjerenik za rad Laszlo Andor s tim je u vezi u Bruxellesu predstavio prijedloge za nove zakone. Prema njegovim riječima, mnogi građani uopće ne poznaju svoja prava. On zbog toga želi da se na nacionalnim razinama ustanove uredi koji bi građane savjetovali i davali im informacije o mogućnostima zapošljavanja u drugim zemljama EU, prenosi Deutsche Welle.

Osim toga, sindikati bi naprimjer trebali biti u mogućnosti pred sudovima zastupati i strane radnike.

Svi građani u načelu imaju pravo živjeti i raditi u svakoj od 27 zemalja članica. Međutim, često se suočavaju s birokratskim preprekama i diskriminacijom poslodavaca.

Prema tvrdnjama Evropske komisije radnici koji dolaze iz zemalja s nižom razinom plaća, naprimjer, manje zarađuju i u zemljama u koje su došli raditi. Čak ni dugogodišnje iskustvo iz vlastite zemlje često se ne priznaje pri određivanju koeficijinta po kojem će se dodjeljivati plaće.

"Slobodni protok radne snage jedno je od ključnih načela zajedničkog unutrašnjeg tržišta EU", istaknuo je Andor.

"Budući da je nezaposlenost u nekim članicama trenutačno puno veća nego u drugim, još je važnije da onima koji žele posao u nekoj drugoj zemlji to olakašamo", dodao je.

U Španiji i Grčkoj nezaposleno je više od četvrtine stanovništva. Francuska je upravo izvijestila o rekordnoj nezaposlenosti - krajem marta tamo je bilo 3,225 miliona nezaposlenih. To je najviša brojka ikad registrirana u drugoj iza Njemačke po veličini evropskoj gospodarskoj sili.

Od svih građana EU Nijemci se najrjeđe odlučuju tražiti posao izvan svoje zemlje. Manje od jedan posto njemačkih radnika radi izvan Njemačke u nekoj drugoj zemlji EU. Najmobilniji u tom smislu su radnici iz Rumunije, Irske i Portugala.