Olakšati procedure
45

Nezaposlenost mladih je ogroman problem i glavni razlog odlaska iz BiH

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nezaposlenost mladih sigurno je jedan od gorućih ekonomskih i socijalnih problema kod nas, a vjerovatno i glavni razlog njihovog napuštanja naše zemlje.
Podaci uglednog londonskog The Economista rangiraju našu zemlju na neslavno drugo mjesto zemalja s najvećom stopom nezaposlenosti mladih. Iako, Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine tvrdi da ti podaci nisu tačni, niko ne može osporiti obimnost i ozbiljnost problema.

Po relevantnim međunarodnim statistikama BiH je na drugoj poziciji za 2018. godinu sa stopom od čak 46,7% nezaposlenih mladih u dobi od 15 do 24 godine. Lošija od nas je samo Južnoafrička Republika.

Naša krovna državna institucija kazala je pak da je tačna stopa nezaposlenosti mladih u 2018. godini iznosila 38,8%, dok u 2019. godini ova stopa još manja 33,8%.

Ekonomski analitičar Faruk Hodžić za naš portal kaže da je jedan od razloga zbog čega sve više i više mladih napušta BiH to što je mladoj osobi teško dobiti priliku za posao.

"S obzirom na poslovno okruženje u Bosni i Hercegovini, mnogi mladi sigurnost vide u javnom sektoru, te tamo pokušavaju zasnovati radni odnos. Visoka poreska opterećenja u tkz. 'realnom sektoru' dovela su do toga da poslodavci daju ispod prosječne plate za radnike, što djeluje destimulativno i za mlade osobe, koje teško mogu onda zasnovati i planirati porodice. Rješenje pronalaze u odlasku van BiH, gdje je moguće nekada i prije naći posao, ili radom kao freelancer za neku inostranu firmu, što opet predstavlja rizik za legalni rad, zbog nepostojanja zakonski regulisanog rada od kuće. U konačnici, imamo unutrašnje razloge koji tjeraju mlade van BiH, a koji se vode kao nezaposleni, ali i vanjske koji privlače mlade da odlaze u inostranstvo ne samo da rade, već i da žive", smatra Hodžić.

Rješenje je potpunom pojednostavljenju poreskih zakona, nastavlja dalje on, koji moraju biti stimulativni za mlade, da bez bilo kakvih administrativnih barijera mogu pokrenuti poslovanje, osjećati se komotno i bez pritisaka od strana poreskih organa, što će u konačnici dovesti do većeg zapošljavanja, povratka naših građana, ali i progresivnih mladih osoba drugih nacionalnosti.

"Progresivni dio struke će uvijek nuditi rješenja kako unaprijediti poslovni sektor u BiH, jer bez mladih osoba, koji će moći raditi i realizovati svoje ideje ovdje, a ne vani, neće biti ni budućnosti zemlje", zaklučio je Faruk Hadžić.