Posao
28

Neal Mohan - čovjek kojeg je Google platio 100 miliona dolara

Klix.ba
Neal Mohan
Neal Mohan
Kada je prije dvije godine Twitter bio u zbrci, propustio prilike za lansiranje novih proizvoda, generisanje novih prihoda i upošljavanje novih talenata, izvršni direktor Dick Costolo pokrenuo je višemjesečnu kampanju da ovaj mikrobloging servis pretvori u ozbiljnu kompaniju. Na meti im je bio Neal Mohan.

Bivši izvršni direktor DoubleClicka i menadžer Googlea David Rosenblatt upravnom odboru Twittera pridružio se u decembru 2010. godine. Vjerovao je da ima savršenog kandidata - Mohana, svog nekada bliskog saradnika u DoubleClicku. Poslao mu je ponudu u ime Twittera, ali je Mohan odbio.

Svi su se pitali zašto se to dogodilo, a odgovor je ček sa ogromnim iznosom kojim je Google Mohana sačuvao u svojim redovima. TechCrunch je objavio da je iznos na čeku bio veći od 100 miliona američkih dolara.

Dvije godine nakon što je Mohan prihvatio ovu sjajnu ponudu, cijena Googleovih akcija je porasla za 35 posto, što je Mohanov dogovor s kompanijom učinilo vrijednim 150 miliona dolara.

Mnogi su Mohana okarakterisali kao vizionara koji je predvidio da će oglašivači ulagati novac u reklame na internetu, a tu svoju viziju pretvorio je u plan koji je proveo u djelo.

Mohan je elektroinžinjer po struci. Diplomirao je 1996. godine na Stanfordu, a radio je za kompaniju Andersen Consulting, koja se sad zove Accenture. Godine 1997. pridružio se novoformiranoj firmi Net Gravity, u kojoj je prodavao softver klijentima u oblasti digitalnog marketinga. Tako je i počela njegova karijera u internet marketingu.

Na početku karijere bio je skromno plaćen. Godišnje je zarađivao 60.000 dolara.

U novembru 1997. godine DoubleClick je kupio Net Gravity, te je Mohan preselio iz Californije u New York. Tu je dostigao svoj vrhunac i postao jedan od najpoželjnijih menadžera u oblasti internet oglašavanja za kojeg se Google očito nije libio platiti 100 miliona dolara.