Tržište rada u 2010. godini
0

Najtraženiji komercijalisti, administrativci i menadžeri

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Najtraženija zanimanja u BiH u protekloj godini, kao i u prethodne dvije godine, bila su: komercijalisti, prodavači, trgovci, administrativni radnici, menadžeri, poslovođe, voditelji, računovođe, knjigovođe, revizori, finansijski službenici, farmaceuti, IT programeri i developeri, ugostiteljski radnici, zdravstveni radnici, mašinski inžinjeri, tehničari i kreditni službenici, podaci su portala Posao.ba.

U protekloj godini na ovom portalu oglašeno je oko 10.000 oglasa i registrovano više od 28.000 biografija. Procjenjuje se da je više od 9.000 osoba tu pronašlo posao. Evidentirano je smanjenje broja oglasa za 5% u odnosu na 2009. godinu, te povećanje broja registrovanih biografija za 26%.

Kategorije deficitarnih zanimanja u 2010. godini bile su Farmacija i biotehnologija, Menadžment i upravljanje, Ugostiteljstvo i Informatika, dok su se u suficitarne svrstale Bankarstvo, Policija i zaštitarske usluge, Turizam, Osiguranje i Proizvodnja.

Informatička pismenost i engleski jezik uslovi za zaposlenje

Osobe koje su tražile posao u 2010. godini najviše su bili zainteresovane za poslove prodaje, administrativne poslove, pozicije u oblasti finansija te poslove u bankarskom sektoru. U prošloj godini u prosjeku je bilo 38 prijava na jedno radno mjesto. Mjesečno je zabilježeno oko 11.000 prijava za oglašena radna mjesta, a u prosjeku je u jednom mjesecu 5.000 osoba apliciralo na konkurs za posao.

Najviše posloprimaca apliciralo je zapozicije iz kategorije Bankarstvo, zatim Administrativne usluge, Transport, Skladištenje i logistika, Komercijala i prodaja i Turizam.

Poslodavci su u protekloj godini kao uslov za zaposlenje najčešće navodili informatičku pismenost, čak u 87% oglasa i poznavanje stranog jezika, najčešće engleskog – u 80% konkursa za posao. Najviše je tražena visoka i srednja stručna sprema, te radno iskustvo od jedne do četiri godine. U 33% oglasa poslodavci nisu navodili o kojoj vrsti zaposlenja se radi, a u 27% je istaknuto da je u pitanju stalni posao. Posjedovanje vozačke dozvole i vozačko iskustvo poslodavci su zahtijevali u 28% oglasa i to uglavnom za prodajne poslove na terenu.

Najplaćeniji viši menadžment, najniža primanja za zanatske i pomoćne poslove

Najplaćenija pozicija u 2010. godini prema podacima na Plata.ba bila je pozicija Country Managera sa prosječnom mjesečnom platom od 4.726 KM.

Ekonomski/finansijski menadžer imao je mjesečna primanja uiznosu od 3.377 KM, leasing direktor - 3.045 KM, direktor prodaje - 2.631 KM te IT direktor - 2.589 KM. Visoku platu u protekloj godini imao je i direktor marketinga sa prosječnim mjesečnim primanjima od 2.299 KM, izvršni direktor - 2.264 KM, direktor sektora u bankarstvu - 2.253 KM, direktor logistike - 2.100 KM i specijalista razvoja mobilnih mreža sa 2.048 KM, kao jedina pozicija koja se svrstala u najplaćenije u prošloj godini, a nije se odnosila na visokimenadžment.

Najniža primanja u 2010. godini imao je obućar sa prosječnom mjesečnom platom od 466 KM. Nakon toga slijedi spremačica (499 KM), anketar (501 KM) i nutricionista (501 KM), čuvar/nadzornik objekta (509 KM). Jednako plaćeni poslovi bili su posao kasira i posao čuvanje djece te kućni poslovi (514 KM). Točilac goriva imao je mjesečnu platu u iznosu od 530 KM, prodavač u prodajnom objektu - 532 KM, čistač - 537 KM, hostesa - 540 KM te paker u proizvodnji - 545 KM.